Relació entre romanticisme i renaixença

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,29 KB

 
Decadència: període pel qual la cultura catalana perd força. XVI,XVII,XVIII.Renaixença: presa de conciència que tenen es intelectuals sobre el període de crisi anterio.XIX. ROMANTICISME:Moviment estètic que s'inicia a mitjans del Segle XVIII. És una nova manera de veure el món que dóna preferència a la passió damunt de la raó. El seu orien es a Alemanya amb le moviment Sturm Drung, 1770,(Tempesta i assalt). L'autor clau d'aquest moviment es Johann Wolfgang goethe. Anglaterra també va entrar en aquest moviment estètic, el seu maxim representant va ser Lord Byron.El mòdel anglès es Shakespeare. França= Víctor Hugó. Madame de staël(1766-1817) va divulgar les idees del pensadors Montesquieu, Voltaire i Rousseau. CARACTERÍSTIQUES: - es contrapossa al neoclassicisme, exalta la passió- Rebuig de les normes, no accepten pautes i es trenca amb les pautes fins aleshores.- esclat de llibertat- Esperit rebel, lliure.- imaginació desvocada.- subjectivitat, importen els sentiments i emocions. - l'artista s'identifica amb el paisatge.- LLenguatge apasionat. CUlte al passat historic de la pròpia cultura.- Despertar de la conciencia nacional.RENAIXENÇA:Moviment global de recuperació de la cultura catalan durant el Segle XIX. Fractors que propicien la renaixença: -Rev.Ind;Anglaterra s.18. - Rev. Francesa; burgesia-- >1789.- declaració de la Ind. 1776. IMPULSORS : Antoní Capmany, Antoní Puigblanch, Pau ballet, Igasi i Félix torres i amat. JOAQUIM Rubió I ORS: promocionar i animar a la gent a escriure. Propulsor i un dels primers restauradors dels Jocs Florals. Va escriure" mos cantars" recull de poesia amb pseudònim de "Lo gayter de llobregat", en el seu proleg manifesta la renaixença.

POESIA ROMÀNTICA: - mostra nostàlgia i el dessarrelament personal - recrea un passat mes solid - rescata figures heròiques de l'Edat Mitjana. - utiliza tòpics: nits de llluna plena, ruïnes, misteri..- presenta una estructura estròfica d'influència clàssica.
JACINT VERDAGUER:va néixer el 17 de maig de 1845, d'una família humil. Els seus pares tenen un bon nivell cultural. La seva mare escrivia i era gran lectora; era molt creient i per aquest motiu posa a verdaguer a un seminari de Vic amb 10 anys, on aprèn els clàssics. Forma un grup de poetes "L'ebast de vic" es reunien a la font desmai per fer-hi sessions de lectures.// Va ser ordenar sacerdot el 2 d'Octubre de 1870 i se li manifesta una estranya malàltia i té que viatjar. Treballa per el marquès de comillas que tenia una companyia trasatlantica, i va fer dos anys de viatge Bcn- Cuba. Guanya el jocs florals amb el poema l'atlantida, amb 32 any.Al 1886 va viatjar a terra santa amb l'esperit de pelegrí. Va donar diners als pobres sense permís del marqués i a practicar l'exorcisme. Al 1893 el bisbe Josep Morgadesi el feu recloure al santuari de glova i li va suspendre la lliçència de missa.A la gleva s'hi sentia empresionat i a l'Abril de 1895 torna a barceloan a casa de una vídua. Amb l'autoritat esclesiàstica el poeta publica els articles " en defensa pròpia" i al 1896 "flors de calvari" on comenta el seu estat psíquic. Al 1898 va ser rehabilitat . Mort de tuberculosi l 10 de juny de 1902. La seva obra L'ATLANTIDA: publicada al 1877, poema èpic format per 10 cants, una introducció i una conclusió, narra l'enfonsament de l'antic continen dels atlants. Va ser in poema iniciat durant el seu viatje trasatlantic.Va ser un habil fijador de la llengua literaria moderna,es mostra que sabia utilitzar la llengua.Va ser a Cuba on va finalitzar aquesta obra.

Entradas relacionadas: