Relació entre Romanticisme i Renaixença

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4 KB

 
La renaixença: Es un període de lluites constants entre l’obertura econòmica i democràtica entre liberals i els iloclutistes. Es manifesta en esclats de violència: La crema de convents.En mig d’aquest panorama apareix la burgesia que vol una consciencia nacional a través d’un passat gloriós i d’una llengua pròpia. Al mateix temps apareix una revista aglutinadora amb nom, la renaixença (1871)La renaixença es un moviment que vol recuperar la consciencia diferencial catalana i això es reforça gràcies al romanticisme: D’una banda el romanticisme fa una revisió del passat medieval i de l’altre la recuperació de la cultura popular,(llengua viva) El tret de sortida de la renaixença es des de la publicació del poema “ Oda a la pàtria” escrit per Benaventura Carles Aribau.L’any 1859 es restauraren els jocs florals com a plataforma per l’ús literari de la llengua.Hi havien tres temes dels jocs florals des de l’Edat Mitjana: Amor, fe i pàtria.La consolidació de la renaixença al teatre es portat per Angel Guimerà. El que, la que, els que, les que: Correcte1) Es sobreentén un nom abans de que.(Et dona aquesta maquina i de les que calguin(=i de les maquines que calguin) 2) Equival a “allò que”Incorrecte: 1) Equival a el/la/els/las qual/s. LO: Això es lo de menys=Això rai! // per lo tant=per tant // a lo millor= a la millor // en lo successiu=d’ara endavant // tot lo més= a tot estirar // lo més mínim=gens ni mica // lo demés= la resta. Lo contenta que estava= de tan contenta com estava. // Lo bé que...=tan be com...// lo garrepa que es= com es de garrepa // lo bo= la bona //


Angel Guimerà: (1845-1924) L’obra d’Angel Guimerà respon als models ROMàntics: Personatges marginats, la distinció entre el bé i el mal, relacions amoroses i apassionades, idealisme sentimental. Guimerà va ser un home de vida tranqui-la i plàcida però amb una vida personal mol intensa. En aquest mon interior s’hi veuen vivències de la seva infantesa d’una relació amorosa fracassada. Angel va néixer a Santa Cruz de Tenerife, fill natural de pare català i mare canària. No es van casar fins tornar a Catalunya. Anys més tard van traslledar-se al Vendrell, ambient més intransigent. De la seva joventut se’n coneix una relació molt intensa i turmentada, Van mantenir la relació en secret fins casar-se. A nivell professional Angel es convertí en el director d’aquesta revista la renaixença(1874). L’any 1877 es nomenat mestre en Gai Saber, aviat es decanta pel teatre influït per Víctor Hugó.Els registres: mirar tema(especialitzat, general o quotidià) Canal(escrit o ora) Grau d formalitat i intenció. Culte: Aparició d tecnicismes, ambit dus(científic, tècnic o literari o jurídics, humanístics) Estendard, àmbit dus: publicitat administració o Col·loquial, àmbit dus: familiar i vulgar.
prop. Textuals dun text: adekuacio:mira inadekuacions en l receptor(aclarir x ki va), lemisor(ki lemet), la localització temporal o espaial, i la finalitat. Coherencia: k tingi logika, i agi info. Basika. I no info. Secundària cohesió: frases ben unides, que no i agin confusions.

Entradas relacionadas: