Renaixença

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,13 KB

 

Romanticisme i Renaixença: Canvia la manea d'entendre el món, especialment l'art, abandona models classics i busca nous camins. la estètica romantica es basa en l'exaltacio de la sensibilitat individual. per mitja de la imaginacio i la llibertat creadora, lartista mostra el seu interior i cre una obra original i única. Es recupera el catala com a llengua de culta i conreu literari, al s.XIX am la Renaixença. 3 fets de la Reinaxença publicacio del poema La Patria, de Bonaventura Carles Aribau, instauracio dels jocs florals i poema epic Atlantida de Jacint Verdaguer.

Jacint Verdaguer: Gran poeta de la Renaixença, creador de la literaria moderna i gran figura del romanticisme. Estil propi que barreja popular i culte. Dos grans poemas epics: Canigó i L'Atlantida. Va renovar generes populars en version de prosa i vers.

Àngel Guimerà: dramaturg mes important de la la literatura catalana i el de mes projeccio internacional. Tragedia romàntica i drama romantic. Mar i Cel es una tragedia romantica tracta dun amor imposible per cultures i religions oposades. Terra baixa drama romantic que enfronta dos mons: terra alta pura i terra baixa contaminada per tirania, engany i corrpucio.

Narcís Oller: Novel·lista mes important de la literatura catalana. Aire del realisme encara estar dintre del romanticisme. Realisme neix a meitat del segle 19 i intenta representar la realitat tal i com la veu el autor de maner objectiva. Obres mes importants: La papallona, l'escanyapobres, la bogeria i la febre d'or.

EXTRA: la sensibilitat individual es la capacitat de transmetre emocions i sentiments propis a traves de l'art. Programa renaixença: promoure activitat literaria, crear una literatura propia, fomentar el coneixement de la historia propia i crear institucions catalanistes. Tres moments: 1833 la patria, inici renaixença, patria, passat historic llengua.//1859 jocs florals: patria, fe i amor. engletina or, viola or i argent i flor natural. mestre en gai saber.// 1877 L'atlantida primer gran poem epic.

Entradas relacionadas: