Renaixença catala

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,53 KB

 
Aprareixerant una serie de personatges que seran crítics amb el sistema de la restauració, i voldran fer canvis.Sels anomena regeneracionestes (Gnrl. Polavieja). Molts polítics catalans shi van afegir.
- El que si que va ser, va ser crisi moral amb gran impacte psicologic. La imatge que es tenia a la resta dEuropa era a España com un país Moribund, amb polítics corruptes i un exercit ineficaz. Aiò va sumir la frustració perque es va destruir el mite de limperi español.                                                         El regeneracionisme:
Gent que surt del progresisme. Es reunien a les institución libre de enseñanza. Un dels principals intelectuals: Francisco giner de los ríos/Joaquín Costa(aquest era polític i volia aplicar aqustes idees a la apolítica.)
Els regeneracionistas opinaven que leducació era fundamental per el desenvolupamnt de España. Va apareixre la generació del 98, són sobretot escriptors, amb una idea molt pesimista despaña, i molt crítics.
- Militars: hi haurà un canvi dactitud en els militars. Fins ara shavien quedat al marge, i ara serà més autoritari i més intransigent. Tindràmés protagonisme en la vida política.
- A partír daquest desastre, la burguesía catalana va confiar més en els partits dinàstics i donara més suport a un altre tipus de partits, els catalanistas.
Orígens I CONSOLIDACIÓ DEL CATALANISME (1833-1901):
- La renaixença: el catalanisme cultural: La renaixença és un moviment cultural, artístic i literari que apareix a Catalunya al Segle XIX i està molt relacionat amb el Romanticisme europeu. El català com a llengua des del Decret de Nova Planta (Després de la guerra de successió, havent guanyant els borbons, el català es va prohibir) el català havia desaparegut com a llengua a ladministració, en lescola, en la universitat i només es conservava com a llengua familiar i també en obres literàries molt populars. Per tant, la Renaixença, el que pretenia era recuperar el català com a llengua de cultura. Es considera que la Renaixença neix al 1830 amb la publicació del poema Oda a la Pàtria (de Bonaventura Carles Aribau) i també pels escrits de Joaquim Rubíó i Ors. Lany 1859 sinicien els moderns Jocs Florals, però el català que sutilitzava en els jocs florals es feia servir el català antic, diferent del que fa servir el poble. Per una altra banda, la Renaixença buscava recuperar la història, les tradicions, lart i el folklore català. Es destaquen personatges com Manuel Milà i Fontanals, Víctor Balaguer... La Renaixença és un moviment bastant cult, molt allunyat del poble. A més daquesta Renaixença culta, hi havia una Renaixença popular,


Entradas relacionadas: