Resum dels capítols de tirant lo blanc

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,02 KB

 
Bio: L'autor de Tirant lo Blanc és Joanot Martorell. Éll no va acabar l'obra, que va ser acabada per Martí Joan de Galba, amic de Joanot. Joanot va néixer a Gandia l'any 1413 o 1414, fill d'una família de la noblesa mitjana valenciana. Va llegir molt i alhora va aprendre a lluitar, volia ser un perfecte cavaller. La seva germana, Isabel, es va casar amb Ausiàs Març. Al Tirant Lo Blanc cita, copia i il·lustra versos del seu cunyat. No es va casar mai ni va tenir fills i es va morir l'any 1468 Arrúïnat.
"A mi em diuen Tirant lo Blanc, perquè el meu pare és senyor de la Marca de Tirània i la meva mare és filla del Duc de Bretanya  i duu el nom de Blanca, i per això jo fos anomenat Tirant lo Blanc. 
Tirant a Anglaterra:Explica com és Tirant. Tirant és bretó i es desplaça cap a Gran Bretanya. En el seu camí, s'adorm a sobre dels cavall i va a parar a una ermita. Allà trobarà a Guillem de Varoic, un antic cavaller que va voler alliberar-se de tot el món cavalleresc, l'ermità que viu a l'ermita. Aquest ensenyarà a Tirant a comportar-se com un bon cavaller amb l'ajuda del llibre “L'ordre de cavalleries”. Un cop preparat, Tirant segueix el seu camí cap a Anglaterra. Allà lluita, guanya i es nombrat pel rei d'Anglaterra cavaller.
Tirant a Sicília i a Rodes:Explica com Tirant, el rei de Sicília i el príncep Felip se'n van a Rodes a lluitar contra els turcs. Tirant aconsegueix alliberar l'illa de Rodes de les mans de Soldà i paral·lelament ajuda a que l'Infant Felip i la princesa Ricomana estiguin promesos. Però finalment aconseguir aquesta acció només ho pot aconseguir l'Infant Felip.
Tirant a Constantinoble:El rei de Constantinoble dóna permís a Tirant perquè obri les finestres de la cambra on es troben l'emperadriu i la princesa Carmesina les quals ploren per la mort del seu fill i germà. Per la calor que feia en aquella cambra quan Tirant obra les finestres veu els pits de Carmesina i des de aquell moment queda enamorat d' ella. Tirant es declara a Carmesina mitjançant un mirall. Però la Viuda Reposada també vol aconseguir a Tirant i per aixó crea enganys dels dos enamorats, i tot i que Plaerdemavida ajuda a Tirant i a Carmesina trobar-se i es jurem amor etern, quan Plaerdemavida descobreix els enganys de la Viuda Reposada i ho explica a Carmesina i li vol explicar a Tirant però aquest ha de salvar el poble del Duc de Macedònia que ha estat atacat pel Gran Turc. Així que decideix seguir-lo, però amb tanta mala sort que el vaixell naufraga i Plaerdemavida s'agafa ben fort a una fusta i arribà a la costa d'Àfrica on decideix anar a buscar a Tirant.
Tirant al nord d'Àfrica:És la part on passen més successos surrealistes. Desprès de que el vaixell on Tirant hi anava, Plaerdemavida, disfressada de mora, el busca i troba la tenda on s'allotja. Entra a la tenda de Tirant. Aquest la reconeix i anuncia la seva arribada i la de la noia a Constantinoble. La Viuda Reposada en assabentar-se es suïcida amb un bregatge. A Constantinoble es fan grans festes i finalment els reis cedeixen el seu Imperi a Tirant i la mà de la seva filla Carmesina.
Retorn a l'Imperi Grec:Tirant lluita contra els Turcs i guanya. La boda entre Carmesina i Tirant no és possible ja que varen fer bodes sordes, a més, Tirant mor de una malaltia quan torna d'una batalla. El rei també mor i Carmesina, al veure que els dos homes més importants de la seva via han mort, mor de pena i dolor. L'emperadriu i Hipòlit és casaran i quedaran com a reis.

Entradas relacionadas: