Resum mirall trencat merce rodoreda

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,77 KB

 

1. Descriu el gènere narratiu des de la Guerra Civil fins als anys 70.
A partir dels anys 30 la normalització era imprescindible per a la modernització de la literatura, i a la dècada dels 30 es començaren a produir obres i traduccions de caràcter modernista, noucentrista i avantguardista.
Degut a Franco, es produí una pèrdua de llibertats i límits molt estrets amb un ensenyament en castellà i un tancament de les institucions culturals, per això els escriptors, privats de contacte amb els lectors, decideixen deixar la literatura, escriure en castellà o dedicar-se a oficis afins. Altres es decideixen per lexili i senten la responsabilitat de continuar la tradició cultural, la llengua i literatura evitant així la censura.
Els trets podrien ser la experiència immediata, les figures exòtiques, lenyorament i la frustració; la guerra i les seues conseqüències. També destaquen la necessitat dacostar la narrativa a la seua llengua, els escriptors polifacètics i el seu compromís.
Als anys de postguerra es produí un ressorgiment català i la sorprenent irrupció de la dona amb temes feministes que donaven una nova sensibilitat per a tractar els temes i personatges.
Destaca la Novel·la de Fulletó, escrita en segona persona, on predominen espais luxosos i personatges plens que intenten fugir del valencíà humorístic i folklorista per a crear obres de qualitat.


3. Mercè Rodoreda
És una autora de caire psicològic basat en lanàlisi detallada dels sentiments dels personatges a través del record que provoquen objectes i sensacions. Aquest plantejament suposa una sèrie dinnovacions formals: desplegament progressiu del narrador, i la tècnica del monòleg interior amb un profund anàlisi dels sentiments dels personatges, que en general, eren dones.
Els protagonistes son dones en conflicte amb el món que experimenten dolor i infelicitat, busquen la salvació en el record dun passat felíç i en la construcció de mons propis al marge de la realitat. També destaca la evolució dels personatges al mateix temps que lautora evoluciona.
Pel que fa als temes, tracta la dificultat de relacions humanes, la visió negativa de lhome egoista, el desengany, el dolor, i la soledat. Els tracta amb simbolismes com les flors, arbres, jardins, color, coloms, espills...
A letapa daprenentatge destaca Aloma que mostra el pas de la joventut a la etapa adulta per la relació amb un home, una focalització del personatge de forma que coneixen la seua forma de ser, els sentiments i els pensaments.
A letapa de maduresa destaquen: Vint-i-dos contes, on es mostra la dificultat del matrimoni; La plaça del diamant, que planteja la situació duna dona que està sotmesa a lhome; i Jardí vora el mar, que dona una visió ROMàntica de la vida.
A la etapa de vellesa va escriure La meua Cristina i altres contes i Mirall trencat, on es veuen la vellesa, la mort i una narradora omniscient, que presenta un monòleg interior amb un estil lliure indirecte.

Entradas relacionadas: