Resumen del libro medea

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 8,44 KB

 
MarçÈ ROROREDA: Marçè escriu narrativa psicológica i simbólica com l'obra q es titula Aloma , la protag d'aquesta narració és una adolescent k entre en el món dels adults x una relació amorosa amb un home adult.Aquesta relació té un final trist ja k la protag. Es convertirà en un ésser trist i frustrat. LA PLAÇ A DEL DIAMANT: narra el procés de maduresa d'una dona des dels records. Destaca el monoleg interior, el registre, el llenguatge. MIRAL TRENCAT: aquesta narració ens explica la formació, la davallada i la desaparició d'una família. El símbol del mirall trencat reflecteix la realitat o el pas del temps.El final de l'obra és la destrucció, el mirall es trenca .Els símbols k destaquen són el jardí, la infentesa, l'aigua... Com a tècnica narrativa destaca l'aperició pel temps passat . El temps desdibuixa i esborra la realitat , Hi ha una clara finalitat estètica es la de mitificar el passar que s ' ha convertit en record , e ls personatges troben la felicitat en el rècord , trobem elements simbólics en totes les obres, la técnica literaria es de novel·la psicológica on els propis personatges ens mostren la se v a actitud amb els seus propis actes .
JACINT VERDAGUER :la import. De verdaguer en l apros ai la poesia és x el fet k va representar la recuperació de la poesia culta en català després d tres segles de decadència, és considerat el creador de la llengua literària contemporània. Les seves obres es van difondre x les traduccións. OBRES: L'ATLÀNTIDA, CANIGÓ. Joan MARAGALL: va ser l'introductor de Nietsche a la península , lesseves obres mostr en la progressió de la llengua literària catalana entre Verdaguer i Carner , e s considera un poeta modern i renovador . S 'interessà per temes amorosos, civils o espirituals amb molta sensibilitat. Maragall é sinfluenciat pel romanticicme i el simbolisme, amb temes religiosos. Maragall diu k la poesia ha de reunir unes condicions ideals: la puresa, la sinceritat i l'esponeïtat. Segons ell la poesia és una forma de coneixament de la vida POEMES: La vaca cega, Cant espiritual, Les muntanyes.
RAMÓ N LLULL: L es obres que escriu són obres filósòfiques, científiques, teològiques, sense d ei xar de banda la poesia i la novel·la; amb l'intent de sistematitzar tots els coneixements de l'època. La diversitat de llengües i temes que va fer servir el les seves obres van ser per poder arribar a tothom amb la finalitat de difondre el seu pensament. OBRES:Cant de Ramona(poesia), llibre de meravelles, llibre de les bèsties (narrativa),llibre de contemlpació en Déu (prosa filósòfica.)

Homero: és el primer i el + important de ls poet e s de la antigü itat, es deia k era c (VIII aC) era C ec com els augurs i profetes,símbol de la intel·ligència veuen ambels ulls interiors.Del poeta han sobreviscut els dos monuments literatis + importants del mon antic:la Ilíada i la Odissea.Es testimoni d'una tradició oral transmesa pels AEDES recitadors.Les seves obres destacan: l'exaltació de l'home amb la mentalitat hel·lènica, la força,l'amistat,l'amor,l'estúcia(per Ulises),la fidelitat(Penèlope),els herois + humans son admirats x elpoble i s'acosten als déus,son envejosos i fràgils.SAFO poetissa k partany al S.VII i S:VI un de les poetes + privilegiades de Grècia,en la seva vida barrega la llegenda i la veritat. Safo representa la culminació del gènera a Grècia, en la seva poesia posa al descubert els seus sentiments, el present,el món etern,l'oblit,la soledat,l'odi...Escriu poesia lírica,oda,cançó,himnes,cant oral,epigram,sempre cantat.Eurípides: Poeta y dramaturgo griego, Su obra, influida por los filósofos de su época, se caracteriza por el análisis de las pasiones amorosas, el estudio del carácter femenino ETC.En de les seves obres representa a FERDA k esta enamorada d'Hipòlit, el fill del seu marit Teseu, se suicida pel desintarès del jove i la deessa Afrodita el castiga.
MAR EGEU al voltat del mar es van desenvolupar dues grans cultures, k es representen simbólicament, la minoica i la mecènica. El mite el representa Minotaure, k recrea alguns dels espectes del seu imaginari.CREONT: és un personatge de mitologia grega que pertany al cicle tebà.Va ser rei de Tebes en tres ocasions. És un dels principals personatges de la tragèdia d'Antígona, de Sòfocles. En aquesta obra Creont és rei de la ciutat de Tebes, després de la mort dels dos aspirants al tron,Etèocles i Polinices, fills d'Èdip. Ell prohibeix que es doni sepultura al cadàver de Polinices, per haver mort atacant la seva pròpia ciutat, la germana de Polinices, Antígonsa, contradiu a Creont i li dóna sepultura, i es condemnada a mort. El fill de Creont, Homó, el promès d'Antígona, se suicida i a continuació la seva pròpia esposa també posa fí a la seva vida.SÓFOCLES Poeta trágico griego. Perfeccionó la técnica teatral e introdujo el tercer actor.Obras: , Antígona, Èdip rei, Electra, Las Traquinias.De l'obra edipo rei: l'argujment es k Edip mata Laios,mel sue pare, i es casa amb la seva mare Iocasa.L'Antígona, Etèocles i Polimices, germans morts en la guerra de Tebes, Antígona i Ismena els volen tractar = malgrat les ordres de Creont, el tirà.
 JASON I MEDEA: l'autor de l'obra és Eurípides el rei Pèlias va imposa al seu nebot Jàson la missió de Trobar el velló d'or. Que reclamava la corona del regne de Grècia. Jàson va acceptar la missió, però no la fa tot sol, intervenen altres herois de la mitologia grega, com Hèracles entre d'altres,El grup d'herois es deia els argonautes.El grup d'herois ha de navegar fins a l'extrem més remot del Mar Negre, a la Còlquida, on el velló d'or era custodiat per un drac immens, però amb l'ajuda de Medea, que estava enamorada de Jàson per una fletxa d'Eros, van poder aconseguir el preciat objecte, fent que el drac s'adormís gràcies als encanteris de Medea. Jàson havia promès la seva mà a Medea si aquesta l'ajudava a aconseguir el velló, però quan no va poder ser el rei de la seva patria, van marxar a Corint, on Jàson es va prometre amb la princesa en matrimoni, deixant de banda Medea, i justificant-se dient que aixi els seus fills tindrien un bon futur.
Medea, com a venjança contra això i la pròpia princesa, va fer un vestit per la núvia i el va posar en verí. La princesa va estar encantada amb el regal de Medea, però quan se'l va posar, va morir. Medea va acabar la seva venjança contra Jàson matant els fills que havia tingut amb ell,un cop complerta la venjança va sortir de la ciutat i es va dirigir a Atenes.VELLÓ D'OR: esra una pell de xai amb propietats màgiques que es trobava en una terra anomenada Còlquida.

Entradas relacionadas: