Romanticisme històric

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,15 KB

 
Renaixement El Renaixement va néixer a Itàlia al Segle XIV i es va estendre per la resta d’Europa durant els segles XV i XVI. El seu objectiu era recuperar els ideals de la cultura clàssica ja que consideraven l’Edat Mitjana una etapa tenebrosa. L’art era entès com una imitació de la realitat i era regit pels principis de mesura, equilibri i harmonia. En el camp de la literatura es recorria alb freqüència a tòpics clàssics com el Locus Amoeunus (descripció d’un paisatge idíl·lic primaveral), el Carpe Diem (incitació a gaudir del moment) i el Beatus ille (elogi a la vida tranqui-la i retirada).
literatura popular
La literatura popular a l’Edat Mitjana era de transimissió oral i d’autor anònim i predominaven els romanços, poemes lírics amb contxt històric formats per versos heptasíl·labs o octosíl·labs. Segons el seu contingut podem tenir tres orígens diferents:
FRANCÈS ? Són els més antics i de més difícil comprensió (s. XVI)
CASTELLÀ ? Plens de barbarismes. Solen ser del Segle XVII
AUTÒCTONS ? Són els més recents 8XVI - XVIII) i parlen de bandolers com Serrallonga.El Romanticisme és un corrent artístic imprgnat de filosofia oposat a la raó predicada per l’ Il·lustració. Els artistes ROMàntics van reaccionar contra les normes de l’art clàssic i es proposaven revelar la part de l’ésser humà més subjectiva i irracional.Entre els escriptors preromàntics cal destacar a Rosseau pare del mile del bon salvatge, que va posar en qüestió el progrés i la raó anunciant la sensibilitat ROMàntica. Les seves idees arrelaren amb força a Alemanya, on sorgí el romanticisme. Es considera que neix amb l’aparició del poema “Hymmen an dur Nacht de Novalis” a la revista “Athevaum”.
característiques estèticaUn dels trets principals del romanticisme és la visió de la natura com una força misteriosa i omnipotent, creadora de la vida. La raó sola no pot revelar tots els misteris de la natura, per això cal valdre’s de d’imaginació poètica, considerant la poesia com el gènere més sublim.El poeta, que posseeix la qualitat del geni, crea d’una manera lliure, sense sotmetre’s a cap mena de regla externa, exaltant d’individualisme i la llibertat creadora, en definitiva, el subjectivisme.Els ROMàntics valoren positivament les passions, els sentiments, les situacions escarboses, el primitivisme, ja que són manifestacions de les forces irracionals.La insatisfacció davant la realitat els porta a evadir-se a través del somni, els llocs exòtics, o fins i tot el passat misteriós (Edat Mitjana).Fruit d’aquest fet sorgeixen la reivindicació dels valors de la literatira popular i tradicional, considerada un mirall de l’esperit nacionaEl prototip ROMàntic és Faust, de Goehte, qui ven la seva ànima al diable a canvi de tot el que desitja( eterna joventut).

Entradas relacionadas: