Romanticisme i Realisme a María Rosa

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,12 KB

 


-El Romanticisme fou un moviment que aparegué al Segle XIX i que va provocar grans canvis en la cultura i en la manera de concebre l'estètica que imperava en aquells moments. Els ideals ROMàntics van arribar a Catalunya a través de la Renaixença, moviment de recuperació nacional i cultural que va aconseguir que la literatura i l'art en general sortissin de la crisi en què havien caigut al llarg dels tres segles anteriors. ·Valoració de la imaginació, la fantasia i fins i tot la utopia per damunt de la raó; ·Valoració de la realitat nacional i de la llibertat del seu poble; ·Valoració de les emocions nostàlgiques, melangioses i prosperes a la depressió; ·Valoració de l'individualisme artístic i de la subjectivitat; ·Rebuig de les normes rígides del moviment anterior, el neoclassicisme; ·El dessig de donar una base literària sòlida a la llengua catalana.

-Jacint Verdaguer (Folgueroles, 1845 - Vallvidrera, 1902) Als Déu anys va anar a estudiar la carrera de capellà al seminari de Vic. Als vint anys va guanyar dos premis als Jocs Florals de Barcelona i als vint-i-cinc es va embarcà durant dos anys on s'inspirà per escriure un dels seus poemes èpics més famosos: L'Atlàntida. Un viatge a Terra Santa el va commoure profundament i li va provocar un canvi d'actitud vers la societat i l'Esgésia. Les altes jerarquies el van desterrar al santuari de la Gleva, d'on s'escapà i li van retirar la lliçència de misa. Va destacar sobretot com a poeta. La seva obra gira a l'entorn dels tres temes cabdals que ja s'insinuaven en la seva producció de joventut: religió, natura i país. ·Canigó (1886) ·L'Atlàntida (1877)  ·Montserrat (1889) ·Aires del Montseny (1901) ·Natzaret (1890).

-Àngel Guimerà i Jorge (Santa Cruz de Tenerife, 1845 - Barcelona, 1924) Als vuit anys van mudar-se al Vendrell. El fet de que els seus pares no estiguessin casats i el fracàs amb la María Rubíó, van influir en el seu caràcter i en la seva obra. Va començar la seva obra en castellà, però ben aviat es va donar a conèixer a través dels articles en català. Quan comença a escriure teatre té 34 anys i és ja un poeta conegut. Aquesta trajectòria dramàtica es divideix en tres períodes: ·1879-1890 és l'etapa més ROMàntica. Escriu tragèdies en versos de 10 síl·labes d'ambient llunyà Mar i cel (1885). ·1890-1900 és el període de plenitud. Abandona el vers i comença a escriure drames realistes em prosa amb una llengua col·loquial María Rosa (1894). ·1900-1924 són els anys en què procura renovar el seu teatre adaptant-lo a les noves tendències teatrals, i s'acosta al teatre poètic simbolista que feien els més joves, sense arribar a aconseguir-ho L'aranya (1906).

-La novel·la realista catalana:  Durant el Romanticisme, les manifestacions més característiques de la narrativa són la novel·la històrica i el quadre de costums . Amb la crisi del Romanticisme apareix a tot Europa el Realisme, el gènere per excel·lència del qual serà l'anomenada novel·la realista. L'escriptor realista és el que adopta un punt de vista objectiu quan tracta el seu material litarari, envitant d'introduir en la seva obra les pròpies opinions i sentiments. La literatura realista, guiada pel principi de la versemblança, és caracteritza sovint per: 1-La introducció d'escenaris i medis de l'entorn de l'autor. 2-Lús de la tercera persona omniscient i l'adoptació d'un punt de vista que li permeti abraçar el món de la ficció en la seva totalitat, mantenint la màxima objectivitat i impassibilitat. 3-La referència a esdeveniments i costums contemporanis. 4-La descripció detallada de llocs, objectes i presones. 5-La reproducció del registre lingüistic col·loquial. 6-L'ús de paraules i termes tècnics presos de la vida dels negocis i de la ciència. 7-La inclusió de documents, cartes... Per tal de donar un aire circumstancial als fets descrits.

-Narcís Oller (1846-1930) es va educar en un ambient culte i il·lustrat. Va estudiar dret a Barcelona i va alternar l'exercici de la carrera amb la dedicació literària en el camp de la narrativa , primer en castellà, però definitivament en català a partir de 1877. La seva trajectòria literària es pot dividir en tres etapes: 1-(1872-1883) d'aprenentatge, està marcada per la influència del francès. 2- (1884-1898) pren com a model la novel·la realista, naturalista de manera decidida. 3-(a partir de 1900) noves tècniques que suposen un trencament amb el Naturalisme.

Entradas relacionadas: