Romanticisme i Realisme a María Rosa

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,39 KB

 
El romanticisme es va escampar per tota Europa al Segle XIX. Estava en contra de les normes clàssiques. Volien remarcar la força de la natura. El que creien donava poder per crear als poetes eren la imaginaciò poètica, la intuició i el somni.- En els jocs florals hi havien els premis de l'anglantina d'or, la viola d'or i argent i la flor natural. Qui guanyava els tres era anomenat mestre en gai saber. -Jacint Verdaguer era de família humil i va entrar al seminari als 10-anys on va treure mals resultats tot i que desprès va estudiar per el seu comte literatura, filologia i història. Als vint anys va guanyar dos premis als jocs florals. Es va treslladar al mar per una malaltia i quan es va recuperar va escriure L'Atlàntida, el Canigó. Va tenir una crisi en que al controlar els diners de el marquès de comilles va multiplicar les donacions als pobres i tambè va fer diversos exorcismes el 10 de juny del 1902 va morir d'un brot de tuberculosi.
Els elements en la seva poesia van ser: a) veure la natura com un èsser viu b) la creaciò de mites i símbols c) inclinació per el somni, la imaginació, i l'enyorança d) es va interessar per la cultura popular. Atlàntida és una poesia èpica. Les forces de la natura hèrcules, barreja materials pagans i religiosos, parla de l'enfonsament de l'atlàntida.
El teatre Romàntic europeu presenta aquests aspectes: a) intriga amorosa complicada truculent b) acciò dinàmica ambients misteriosos C) decorats espectaculars d) personatges apassionats i desenllaçen en un final tràgic. E) temes amor i de llibertat personatges enfrontats amb la societat per tenir ideals diferents que s'acaben suicidant. Melodrama busca satisfer la sentimentalitat d'un public poc exigent provocant la llàgrima fàcil (presenta topics)


els perfils dels protagonistes son senzills u separaciò de lo dolent i lo bo .B)drama històric l'acció es presenta en el passat presentant coses que ja han passat
Federic soler Gatades parodies dels drames ROMàntics
Àngel guimerà va néixer a les Canàries, en la seva obra sempre apareix un personatge marginal que reflexa el fet de ser canari i viure a Catalunya. Mar i Cel. Va guanyar els tres premis dels jocs florals
Estil èpic i grandiòs. Intimista es va apassionar amb les forces del bé i del mal.
El Naturalisme va ser un moviment que es va donar a finals del Segle XIX en la literatura i en menor mesura a les altres arts. El seu creador va ser Émile Zola, a França i després es va estendre per tot Occident.
Inclou un enfocament científic de la creació, pel qual l'autor ha d'observar allò que l'envolta, fer hipòtesis explicatives i plasmar cada detalla amb distanciament. Així, els personatges es mouen dins d'un determinisme marcat per l'herència genètica i l'entorn educatiu. En tant que cientifista, el moviment és materialista i bastant ateu (si bé a determinats països com Espanya mai no es deixa la religió de banda).

El Naturalisme i el Realisme són dues etapes del mateix fenomen artístic. El Naturalisme és la culminació del Realisme, la seva forma més extrema.
Narcís oller va cursar dret. Amb la seva literatura volia acostar-se a la realitat. Aspectes ROMàntics en la poesia realistes i naturalistes
Escanyapobres: tema de l'avar
La febre de l'or
La bogeria: diferents prespectives obra innovadora i moderna

Entradas relacionadas: