Salvador espriu “cançó del Camí encalmat”

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,76 KB

 

Salvador Espriu

Cançó del matí encalmat

El caminant i el mur (1954)

Introducció de l’autor :  Principalment, aquesta obra de Salvador Espriu, forma part del llibre El caminant i el mur, escrit l’any 1954. Aquest llibre esta organitzat en tres seccions, les dues primeres contenen dotze poemes cadascuna, i la tercera vint poemes; Aquesta poesia pertany a la segona, on es presenten poemes tematitzats en espais temporals. Com son l’alba, el matí, el migdia… La biografia del poeta incideix en el tema que presenta; la mort de la seva mare, la mort de dos dels seus cinc germans, la mort del seu amic Rosselló-Pòrcel i finalment la mort del seu pare. Com podem observar, la mort es fa present en molts dels seus poemes. El fet de que els seus pares li posessin el nom del seu difunt germà, li va crear un trauma des de ben petit, per això el tema de la mort  s’hagi mantingut com a tema principal dels seus poemes. Aquest poema el va escriure en una etapa de la seva vida en la qual predominaven sentiments de frustració i nostàlgia.

Mètrica: El poema és d’art menor, estructurat en quatre estrofes de sis versos de sis síl·labes, menys el sisè de la primera estrofa que està format per quatre síl·labes. La rima és assonant i es correspon entre els versos 1r amb el 3r, el 2n amb el 4, el 7 amb el 9, el 8 amb el 10 i el 12, (enmig del vers nou abans de la coma rima assonantment amb el final de l’11), el 14 amb el 16 18 i 20, i per acabar el 22 amb el 24 i el 26; fent així una estructura lliure.

Interpretació del contingut: Salvador Espriu fa una metàfora del Camí amb la vida ja que ens explica que la vida es com un Camí on el final es la mort on no hi ha marxa enrera. Veu la seva vida alluyanse i no li preocupa la seva vida ja que tots els seus esses mes estimats son morts.

Figures retòriques:

Les figures retòriques que trobem en aquest poema són:

Personificació; en els versos 1,2,3,4 i 5.Com per exemple: El sol ha anat daurant

Epítet; en els versos 7 i 27. Com per exemple: Lluny, enllà de la mar,

Hipèrbaton; en els versos 8,9 i 25. Com per exemple: se’n va la meva barca.

Metàfora; en els vers 13, Sota la llum clement

Polisíndeton; en el vers 19, I besarà l’or nou

Paradoxa; en el vers 25, la rara rosa blanca

Entradas relacionadas: