Segle d'or de la literatura catalana

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,89 KB

 
El pas del segle XV al Segle XVI: Perquè no hi ha una literatura en català patent des del Segle XVI? Causes externes : ·el centralisme de la cort de Madrid ·la pèrdua de la cort monàrquica- i doncs, del poder ·la descoberta d’Amèrica del mediterrani a l’atlàntic. Entra en escena Amèrica.·La impremta que marca uns nous mercats del llibre que coincideixen amb els nous estats.·La contrareforma, que censura les bíblies en llengua vulgar i els jueus/ Causes internes: els models literaris obsolets. No qualla Petrarca i el sonet. Hi ha un tall entre el Segle XV i el XVI à Tirant. Tanmateix hi ha una excepció: un llibre de tipus diàleg del Renaixement: Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, de Cristòfor Despuig.
-Com és la literatura dels segles XVI, XVII, XVIII, en català? Popular o culta? Quins exemples hi ha de literatura culta durant el Barroc? Per què? ·Per lògica, a penes hi ha literatura culta o cortesana. Una excepció: Menorca, que està en poder dels Anglesos , té uns autors com Joan Romis. La visió centralista castellana es molt absorbent i forta. Una excepció : Josep Vicenç García lo rector de Vallfogona. Autor del Barroc.
Què és la Renaixença? Què té a veure amb el Romanticisme? Que són els jocs florals? Jocs Floralsà certàmens literaris d’ascendència medieval en els que competien amb 3 grans temes: fè, patria i amor. Era una festa social.
Renaixença autors: Jacint Verdaguer, Narcís Oller, Angel Guimerà./ Víctor Català, que era una dona (Pseudònim) à Solitud

Entradas relacionadas: