Semiconsonants catala

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,55 KB

 

2.- En 1137 es casen Ramón Berenguer IV amb Peronella formant la corona d'Aragó. Tras el matrimoni, Berenguer comença a expandirse cap a l'oest i al sud, formant Catalunya Nova. Els antics pobladors varen influir perque la llegua es diferent a Orient i Occident. Alfos I (el fill) va crear la primera manifestació poètica en una llengua remànica. Els francessos varen parar la expansió catalana. Jaume I va expandirse cap al mediterrani i cap al sud de Catalunya (Mallorca 1229, eivissa i form. 1235 i Menorca 1287). Amb el seu regnat el català va passar a tots el camps. Fins convertir-se en oficial.

1.- Ramón LLull va etraduir llibres com Líber iudiciorum (XII) i va escriure més de 256 llibres. Com Llibre de meravelles, Llibre d'Amic e Amat i Blanquerna. 

3.- Al Segle XIV gran augment literari català. Va apareixer l'humanisme. Hi varen haver grans autors (Francesc Eiximenis, Bernat Metge, Anselm Turmeda i Vicent Ferrer). Encara que tots els grans escriptors eren Valencians perque el Principat estava en crisis. Com poetes destaquen Ausiàs Març i Joan Roís de Corella (influït per la renaixença i va crear la valenciana prosa). Al Segle XV s'escriuen Curial e Güelfa i Tirant lo Blanc (Joanot Martorell). Tots els documents vaticans estavan redactats en català, creant una preponderància internacional.

Entradas relacionadas: