Simbologia drames rurals

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,16 KB

 
NOVEL·LA MODERNISTA:es basa en que encara que l'ésser huma està subjecte a la fatalitat de la materia, pot imposar la seva capaçitat espiritual,ha d'avançar cap a un ésser dominat per l'esperit que no es deixi endur per la indiferència ni pel gregargisme.Planteja el tema de l'autorrealització individual i a través de la voluntat, la capacitat de dominar i de transformar al naturalesa que l'ésser humà pot aconseguir.El personatje està abocat al fracàs,pk la naturalesa exerceix la seva força.En conclusió ens parla dels repts de la condició humana.
VÍCTOR CATALÀ:escriptora fonamental del Modernisme i la lit. Catalana, pro se sentira marginada pel rebuig de la narrativa rural que defensa el Noucentisme i no tornara a publicar fins 1918.(Drames rurals,Ombrívoles,Caires Vius)
Solitud:planteja la trajectòria d'un personatge a la recerca d'una vida pròpia, la peculiaritat és que aquest itinerari el fa una dona, Visió simbolista i s'acosta sovint als recursos de la poesía.
SANTIAGO RUSSIÑOL:simbolista i decadentista (Oracions:primer llibre en prosa publicat a Espanya, peculiaritat d'apropar-se a l'art total.)Expressa el desig de fugir de la realitat i refugiarse en un mon ideal:conflicte entre l'artista i la societat, elements simbòlics,alimenten la il·lusió i l'esperança de superar la realitat mitjançant una aposta per l'idealisme, per una societat millor. (L'auca del senyor Esteve:lluita per una burguesia ilustrada i conscient de la seva hegemonia, que acepti el paper de l'artista i que el valori, enfocament costumista)

MERCÈ RODOREDA(narrativa postguerra i contemporànea):la guerra apareix sovint a la seva obra i sempre està lligada al malson,a la crueltat humana,es reflecteix en els contes que escriurà(Vint-i-dos contes, La meva Cristina i altres contes)
La plaça del diamant:narració subjectiva i poètica, monòleg interior. Reprodueix el mon interior de la Colometa,representatiu de molta gent que s'havia quedat al país, gran feina d'estil i lingüística.
Mirall trencat:punt de vista parcial i subjectiu, meditació desencadenada sobre l'existència humana, a partir de històries d'incomprensi´i desamor:la solitud i la incomunicació apareixen com a factors que dificulten la relació entre les persones.
L'evolució novelistica de Mercè va de la iniciació vital a la ficció com a mite, de l'obra oberta a la tancada, de la realista a la màgica, de l'esperança al pesimisme.
Simbología:correspon amb la trajectoria vital de l'escriptora( la flor i el jardí:infantesa...)
ASSAIG I MEMORIALISME: Josep Pla, Joan Fuster.
POSTGUERRA,CONTEMPORANEA: Llorenç Vilallonga, Pere Calders, Manuel de Pedrolo.

Entradas relacionadas: