Subrrealisme

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,09 KB

 

Surrealisme es un mov q neix en l'àmbit de la lite francesa amb autors cm Paul Eluard, Aragon, Bretton... i q s'estén a l'art, fotografia i cinema. L'ideòleg va ser Bretton i va escriure un manifest Manifest Surrealista al 1924. Era un pensador que anava en contra de la burgesia que estava plena de perjudicis. Va proposar un camí que nomès s'aconseguia amb la llibertat.
Aquesta llibertat tenia 2 vies:*Llibertat Social= Pensada amb teories de Marx. *Llibertat Espiritual= Freud. Per això va estar molt vinculat al partit comunista francés i la Revolució.
Les característiques d'aquest art s'on:*Les seves bases son: la filosofia i la psicologia. *Moviment continuador del dadaisme. Es un moviment provocatiu per consturcitu. *Volen trobar un punt de trobada entre el son i la vigília *Lautremont va dir no hi ha res tan bell com l'encontre d'un paraigues, i una màquina de cosir en una taula d'operacions.*Per arribar al punt de trobada:-Via automatica -onírica -paranoico-crítica.
Via automàtica:Consisteix en alliberar la ment i que la raó no existeixi, així apareix lespontaneitat. Es basa en la teoria de Froid, que creia que la sexualitat juga un paper important en la creació peruqè es un alliberament espontani del desitg. Lautomatisme surrealista sorgeix amb la fusió de 2 idees: la tècnica psicoanalítica de la lliure associació i la idea del poeta Rimbaud, que parlava del concepte del desgavell dles sentits; per tant, per poder crear una obra automàtica sha de deixar de banda el control consciend de la imaginación. En aquest momento surgirá realitat distants en una unitat maravellosa. Aquesta realitat maravillosa la pot fer tothom, no només els artistes. Això passa perquè es suprimeix el control consciente i la persona es converteix en un receptor pasiu del subconscient. Per tant, el talent es irrellevant.
Les maneres darribar son: la beguda, passar gana, dormir molt…
Miró pertany a aquesta via (1923-30) i el seu camí passa per 3 idees: esquematisme, vitalitat i gust pels colors purs i plans.

Via onírica:Fa refèrencia als somnis i al passat, l'objectiu és reflectir imatges de la infantesa que han marcat. Serveix per recrear traumes infantils. Aquesta via la segueix, Dalí amb les seves obsessions de la quotidianitat i ls expriències personals.
Via paranoico-crítica:Es tracta de conrear visions enganyoses tal com els pasa als pacients paranoics, però de manera consciente. Se la va inventar Dalí.

Entradas relacionadas: