Tableau II

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,24 KB

 
1.Classificació de l'obra.
a. Títol:
Tableau II
b. Autor: Mondrian, Piet
c. Cronologia: 1921-1925
e. Estil: neoplasticisme
2. Tema.Quadrats i rectangles de diverses mides acullen masses de color primeris i formen un teixit tancat que coincideix amb la superfície de la tela.
3. Descripció.-Elements de suport: Tela-Elements tècnics: Oli
4. Elements formals i compositius.
Cap als anys vint Mondrian arribà a la màxima escassetat de colors; treballava únicament amb els colors primaris -blau, groc i vermell-; usava el negre per crear la inevitable retícula de separació entre aquests colors, i el blanc per simbolitzar la llum. Les línies negres li servien per aïllar cada color, ja que considerava que si aquests es toquessin s'influirien els uns als altres i es matisarien sensorialment. Volia actuar sobre el pensament, no pas sobre els sentits o subconscient.
Les composicions i quadres de l'artista no prenien com a punt de partida l'objecte -el referent extret de la realitat- sinó l'element sorgit de les mateixes lleis plàstiques. Els rectangles blancs estratègicament col·locats, suggereixen una estructura heliocoide i un moviment circular. L'obra produeix una sensació d'inmobilitat si s'observa solament un fragment de l'obra. L'ús de l'angle recte, en canvi, implica equilibri.
8. Funció i significat de l'obra.
De stijil, indicava la recerca d'una nova estètica. El seu objectiu era combinar arquitectura, plàstica i pintura en una formació clara, simple, ordenada, elemental i pura. Per a Mondrian, la unió indissociable de totes les arts s'havia d'aconseguir mitjançant les propostes de l'aquitectura.
En els elements purs del pintor neerlandès és possible trobar-hi una correspondència amb les matemàtiques i l'harmonia musical que es manifesta en equacions com:
Vertical = home = espai = estàtica = harmonia
Horitzontal = dona = temps = dinàmica = melodia

Entradas relacionadas: