El teatre al Segle XIX

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,96 KB

 
Teatre Romàntic i realista: Víctor Balaguerva alternar l’ús del català i el castellàEn aquesta llengua va escriure 2 drames ROMànticsEn català va escriure una sèrie de tragèdies. Frederic Soler Va encapçalar una nova generació Va conrear les “gatades” o parodies dels drames ROMàntic. Conrear comèdia de costums i el drama rural. Angel Guimerà. Dramaturg amb tragedies romatiques temes d’actualitat.
Teatre modernista: Un dels generes mes característics del moviment Modernistes s’esforcen per adaptar-se als moviments europeus. Tradueixen moltes clàssics universals. Creen institucions de teatre. Tracten també generes mes marginats: mim, titelles, ombres xineses. El teatre esteticista i simbolista: Volia commoure l’espectador a traves de sugerimenrs i impresions. El teatre regeneracionista i naturalistaInfluït per les idees de Niesztche i obres d’Ibsen. Plantejava tensions ideològiques i socials del moment.


L’assaig:
Gènere molt lligat a les idees i a la reflexió sobre el mon i les actituds humanes. L’ idealisme i el pessimisme de Schopenhauer van influir en el pensament de Nietszche i en obres importants de la modernitat,l en les diverses expressions. Nietsche va utilitzar el concepte de l’heroi per impregnar la ideologia nazi sobre la idea de la superioritat de la raça ària durant el WW2. Joan Maragall- elogi de la paraula. Joan Fuster- els altres catalans Existencialisme:Altre corrent de pensament. Sorgit entre dues guerres mundials. Caracteritzat per diversitat de formes en que es va manifestar ( manifestació d’un cansament i desengany davant de l’essencialisme dominant. Rapida expansió = dominant durant anys 50 i 60. La Memorialística: Gènere nascut al s XVIII. Duc de Saint-Simon va escriure unes memòries i d’allò va néixer aquest gènere. Arriba a la plenitud al llarg del s XX per la qualitat i la diversitat de manifestacions.Maurici Serrahima. Els dietaris: Josep Pla- El quadern gris.

Entradas relacionadas: