Teatre culte del Segle XIX

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,29 KB

 
El teatre de la Renaixença va aplegar una tendència popular i una tendència culta.
Teatre popular.Obres escrites en una llengua col.Loquial que presenten situacions quotidianes.
Teatre culte.Es un teatre ROMàntic.Inclou obres que mostren varietat de situacions i personatges.Estan escrites en una llengua culta i arcaica.
Frederic Soler: Va nàixer a Barcelona el 1839.Va participar en obres teatrals de jove.Va morir a la seua ciutat natal al 1895.Ha estat considerat el fundador del teatre de la nostra llengua
Obra.Primera etapa: Inicià la seua producció dramàtica amb un seguit d'obres inconformistes que fregaven la barroeria.
Obra.Segona etapa: rep el nom de "La Gata".Representava teatre estable en català.Comprén des del 1864 fins al 1866. L'autor adopta el pseudònim de Serafí Pitarra i escriví paròdies de drames ROMàntics(gatades).Destaca El castell dels tres dragons(1865).
Obra.Tercera etapa: 1866-1895.Frederic escriví drames ROMàntics i comèdies costumistes. Obres:Les joies de la Roser(1866) i El rector de Vallfogona(1871)

Àngel Guimerà
Va assolir un èxit dins i fora de les nostres fronteres.Començà amb la Gal.La Placídia(1879) situat dins la tradició del romanticisme històric i va representar la restauraciò del nostre teatre.
Guimera va convertir la passió humana en el tema principal de la seua producció teatral,que combinava amb un model de llengua viva i eficaç des del punt de vista escènic.
Va ser un renovador del Romanticisme.
Etapes
-Etapa de formació: predominen drames d'ambientació medieval amb influències de Víctor Hugó i Shakespeare.Obra(Mar i cel [1888])
-Etapa de plenitud: durà fins al 1900.Obres(María Rosa[1894],Terra baixa[1897] i La filla de la mar[1900]). Tenien trets realistes,reflectien la vida quotidiana de l'època.
-Etapa d'inseguretat: Va actualizar el teatre d'acord amb els nous corrents estètics que van aparéixer a Europa.

Entradas relacionadas: