Teatre culte del Segle XIX

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 9,77 KB

 
EL Realisme: va apareixer a Europa (A França) a mitjans del SXIX com a rèplica del romanticisme,el Realisme va ser un nou concepte de creació literària,es basava en plasmar la realitat contemporània, la realitat k coneix l'autor i la seva descripció exacta.L'Autor x conseguir una descripció objectiva necessitava documentar-se, observar la realitat que volia descriure.AUTORS: Stendhal(françès "El roig i el negre") i Balzac(novel·lista françès "les ilusions perdudes") són considerats els precursos i mestres del Realisme literari.Tb Flaubert (Madame Bovary) van influir en la lit catalana. Altres: Galdós(Tormento),Tolstoi(Guerra i Pau), Clarín(La regenta).Dostoievski(Crim i Càstig)Dickens(the adventures of Oliver Twist).
EL Naturalisme:1870 el màxim repres. D'aqu. Moviment és Émile Zola, el nat. és una evolució del realis.Emil Z. Volia transformar la lit en ciència. Zola inspirat amb el positivisme i el determinisme va crear la novel·la experimental.L'objectiu era millorar les condicions socials i el comportament humà.1862 L'ORFANETA DE MENARGUES:1r novela del SXIX d'Antoní de Bofarull,novela k va iniciar la producció novel·lística autòctona en català.La llengua no estaba nomalitzada i la manca de prestigi social del catala van dificultar tenir un públic consom de la nov catalana.LA publicació de La papallona de N.Oller va signif, l'inici de la nov.Catalana moderna.Realisme A CAT: a CAt.Arriba al 1880.Autors:Carles Bosh:(L'hereu Noradell) Josep Pin i Soler (La família dels Garrigas) Maríà Vayreda (la punyalada) autos k decriuen la realit. Social contemporània.
Narcís OLLER:segona meitat S.XIX:escriu 6 novles:LA PAPALLONA:1882, predominen elements ROMàntics narra la hist. D'una noia òrfena, pobre i malaltissa k es suicida x un estudiant.L'ESCANYA POBRES:1884: reflacteix la degradació moral d'un home dolent d'una societat rural en vies de transformació.LA FEBRE D'OR:1890-92:ensenya la trnsformació de la societat de BCN i l'aparició d'una nova burgesia.LA BUGERIA:1898 novela naturalista de l'autor k descriu el procés de bogeria d'un personatge.PILAR PRIM:1906. TEATRE POPULAR: JOSEP ROBRENYO:autor + destacat del teatre popular del SXIX(costumista).FREDERIC SOLER: serafí Pitarra:autor + destacat del teatre popular, la seva aparició va provocar canvis en el teatre, va escriure sainets + polulars k ridiculitzaven la lit ROMàntica obre:Jaume el Conquistador.
TEATRE CULTE:FREDERIC SOLER:autor culte i ROMàntic pomogut per la renaixença.Autor de malodrames burgesos i drames ROMàntics:"Les joies de la Rosa","La vida".CARACT.DEL TEATRE Romàntic:barreja la prosa,barreja elementn cómics amb escenes tràgiques,hi ha drama,normalment els personat.Tenen un origen misteriós.REPRESENT DEL TEATRE ROMÀNTIC:FREDERIC DOLER I ANGEL GUIMERÀ:1º etapa:en les seves obres ROMàntikes destaken les tragèdies históriques:MAR I CEL, fa servir el vers,la majoria de les seves obres se situen en l'Edat Mitjana.2º ETAPA:representa la cosolidació de Guimerà com a dramaturg va escriure drames ROMàntics contempor,fa servi l'ús del vers en la prosa. obres:Terra baixa,María Rosa,La filla del Mar.3 º etapa:Guimerà intenta adeptar-se al Naturalisme i al Modernisme.Obres:L'aranya,la SAnta Espina.Homero: és el primer i el + important de ls poet e s de la antigü itat, es deia k era c (VIII aC) era C ec com els augurs i profetes,símbol de la intel·ligència veuen ambels ulls interiors.Del poeta han sobreviscut els dos monuments literatis + importants del mon antic:la Ilíada i la Odissea.Es testimoni d'una tradició oral transmesa pels AEDES recitadors.Les seves obres destacan: l'exaltació de l'home amb la mentalitat hel·lènica, la força,l'amistat,l'amor,l'estúcia(per Ulises),la fidelitat(Penèlope),els herois + humans son admirats x elpoble i s'acosten als déus,son envejosos i fràgils.SAFO poetissa k partany al S.VII i S:VI un de les poetes + privilegiades de Grècia,en la seva vida barrega la llegenda i la veritat. Safo representa la culminació del gènera a Grècia, en la seva poesia posa al descubert els seus sentiments, el present,el món etern,l'oblit,la soledat,l'odi...Escriu poesia lírica,oda,cançó,himnes,cant oral,epigram,sempre cantat.Eurípides: Poeta y dramaturgo griego, Su obra, influida por los filósofos de su época, se caracteriza por el análisis de las pasiones amorosas, el estudio del carácter femenino ETC.En de les seves obres representa a FERDA k esta enamorada d'Hipòlit, el fill del seu marit Teseu, se suicida pel desintarès del jove i la deessa Afrodita el castiga.
MAR EGEU al voltat del mar es van desenvolupar dues grans cultures, k es representen simbólicament, la minoica i la mecènica. El mite el representa Minotaure, k recrea alguns dels espectes del seu imaginari.CREONT: és un personatge de mitologia grega que pertany al cicle tebà.Va ser rei de Tebes en tres ocasions. És un dels principals personatges de la tragèdia d'Antígona, de Sòfocles. En aquesta obra Creont és rei de la ciutat de Tebes, després de la mort dels dos aspirants al tron,Etèocles i Polinices, fills d'Èdip. Ell prohibeix que es doni sepultura al cadàver de Polinices, per haver mort atacant la seva pròpia ciutat, la germana de Polinices, Antígonsa, contradiu a Creont i li dóna sepultura, i es condemnada a mort. El fill de Creont, Homó, el promès d'Antígona, se suicida i a continuació la seva pròpia esposa també posa fí a la seva vida.SÓFOCLES Poeta trágico griego. Perfeccionó la técnica teatral e introdujo el tercer actor.Obras: , Antígona, Èdip rei, Electra, Las Traquinias.De l'obra edipo rei: l'argujment es k Edip mata Laios,mel sue pare, i es casa amb la seva mare Iocasa.L'Antígona, Etèocles i Polimices, germans morts en la guerra de Tebes, Antígona i Ismena els volen tractar = malgrat les ordres de Creont, el tirà.
 JASON I MEDEA: l'autor de l'obra és Eurípides el rei Pèlias va imposa al seu nebot Jàson la missió de Trobar el velló d'or. Que reclamava la corona del regne de Grècia. Jàson va acceptar la missió, però no la fa tot sol, intervenen altres herois de la mitologia grega, com Hèracles entre d'altres,El grup d'herois es deia els argonautes.El grup d'herois ha de navegar fins a l'extrem més remot del Mar Negre, a la Còlquida, on el velló d'or era custodiat per un drac immens, però amb l'ajuda de Medea, que estava enamorada de Jàson per una fletxa d'Eros, van poder aconseguir el preciat objecte, fent que el drac s'adormís gràcies als encanteris de Medea. Jàson havia promès la seva mà a Medea si aquesta l'ajudava a aconseguir el velló, però quan no va poder ser el rei de la seva patria, van marxar a Corint, on Jàson es va prometre amb la princesa en matrimoni, deixant de banda Medea, i justificant-se dient que aixi els seus fills tindrien un bon futur.
Medea, com a venjança contra això i la pròpia princesa, va fer un vestit per la núvia i el va posar en verí. La princesa va estar encantada amb el regal de Medea, però quan se'l va posar, va morir. Medea va acabar la seva venjança contra Jàson matant els fills que havia tingut amb ell,un cop complerta la venjança va sortir de la ciutat i es va dirigir a Atenes.VELLÓ D'OR: esra una pell de xai amb propietats màgiques que es trobava en una terra anomenada Còlquida.

Entradas relacionadas: