Teatre segle XIX

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,28 KB

 

El teatre al segle XIX: La tradició culta: es desenvolupa a Catalunya un teatre que intenta produir obres dignes segons els cànons romàntics, usant una llengua arcaica i recreant episodis medievals.

L'enfrontament entre aquest teatre culte i el teatre popular anirá diluint-se a poc a poc. Frederic Soler o Eduard Vidal i Valenciano escriuran drames romàntics d'èxit com "Les joies de la Roser". A partir d'aquest moment naix la institució Teatre Català. Aquest teatre elabora drames romàntics, drames realistes i comèdies de costums.Àngel Guimerà:  (1845-1924) fou el dramaturg català més important. Obres: "mar i cel", "Maria Rosa".... Guimera es fill de mare canària i hagué d'apendre català a l'edat de huit anys. Àngel Guimerà fou un escriptor catalanista i conservador que creia en la bondat intrínseca de l'èsser humà. En la seua producció, la natura i la puresa (camp) s'enfronten a la cultura i la degradació (ciutats).

Exemple "Terra Baixa", en l'obra hi ha un govern representat per Sebastià, l'amo és corrupte i arrosega la desvalguda Marta al pecat. Caldrà la intenció d'un personatge pur, Manelic (un pastor incontaminat en aquella societat) per a enderrocar l'abús de poder i restablir la pau.

Entradas relacionadas: