Temes del Modernisme

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,43 KB

 
El modernisme-Principal característiques dels autors modernistes són: modernitat: voluntat de modernitat , de transforar la literatura catalana. Individualisme i messianisme: artista modernista se sent portador d'uns valors superiors als de la resta de la societat. Enfrontament amb la societat: lartista topa amb la indiferència i rebuig de la societat.Professionalització: per a ells ser artista es una professió digna com qualsevol altre. -Temes tractats: conflicte artista-societat, nacionalisme, natura i paisatge (estat d'ànim), actitud vitalista.Poesíados etapes intimista (1892/1898) diversitat de les escoles poètiques (1898/1911)Temàtica: mort, misteri paisatge coma estat d'ànim. temes patriòtics i nacionalistes. Natura i el cosmos. reflexions de pretextos simbolics, dolor personal o col.lectiu(maragall)Escola mallorquina: valoren perfecció formal, ús llengua culta i elaborada, paisatge mediterrani.(joan alcover).Nrrativa: [breu] princi.subgenres Prosa poètica, conte decadentista, drama rural.[novel.la modern]novela simbòlica, decadentista, costumista modernista.(joaquim ruyra /victor català)teatre: enfrontament individu am la societat. (Santiago Rusiñol)


Noucentisme: ideologia i estetica: raó domina el sentiment, es valora el treball i es valora la fuincionalitat. estetica: valoració de la forma , didactisme, literatura ciutadana. Poesia noucentista: caracteristikes: idea de artifici:(currao) i depuració de la realitat(no represntada directament). Temes:la vida senzilla i quotidiana, ambient ciutadà, natura idíl.lica i civilitzada, lafeminitat important, iresignació al pas del temps i envelliment. Guerau de Liost, Josep Carner, Eugeni d'Ors.


Avantguardes: característikes: dieferents moviments.. + importants son: cubisme ,futurisme , dadaisme i surrealisme.. Temàtica: maquinisme, bel.licisme, esports i subconscient.Tecnikes: collage , cal.ligrama, salt de falla , paraules en llibertat, supressió parcial dels signes de puntuació.
Joan Salvat-Papasseit, Josep Vicenç Foix

Entradas relacionadas: