Terra baixa

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,59 KB

 
Guimerà(1845-1924) teatre romántic. Santa Cruz de Tenerife, fill de mare cnària i pare català. Vendrell quan tenia 11 anys. Inciar en la literatura amb la poesia i mes tard es va dedicar al teatre; el primer gran èxit va arribar amb mar i cel, plenament romàntica, que fou traduïda a 8 idiomes. La seva trajectòria dramàtica continuà amb la triologoa per terra baixa, maria rosa i filla del mar de caracter mes realista, guimera alternava la feina d'escriptor amb la militància catalanista: va ser un dels fundadors de la revista la renaixença i es va integrar de forma activa en akest moviment.
La terra alta i la terra baixa simbolitzen, l'encaranació del bé i del mal. la terra alta es la puresa del món primitiu, natural no corrumput. la terra baixa en canvi, representa la civilitzacio, contaminada amb relacions de poder, miseries i enganys.
Teatre Romàntic: a l'escena catalana dominava el teatre en castellà així, com els sainets i els entremesos. fins el 1860 no apareix el drama romàntic.


Narcís Oller(1846-1930), autor més important de la narrativa realista catalana. Valls, estudià a barcelona carrera de dret i treballa com a procurador dels tribunals. Lector dels clàssics, traductor dobres d'escriptors europeus i coneixedor dels nous corrents de la literatura europea, va iniciar-se amb el castellà pero en conèixer el moviment de la rnaixença i els seus representants va optar per escriure en catañà i creà un model de narrativa mderna.
L'escanyapobres descriu els nous temps en ñ'ambit rural a partir de la figura de l'aar, personatge classic de la tradicio literaria europea . La conducta de l'avar resultar contrària als nous temps industrials del segle XIX en que els diners san dinvertir per ferlos creixer.loleguer representa l'enderriment, mentr pratbell un poble, pateix transformacions importants per la indústria i altres activitats. loleguer acumula diners de manera malatissa, aquesta passio la conduira a l'aillament i destruccio.
Narrativa realista fa una descripcio de la societat del moment , tant de labimt urba com rural. li costa desr-se dels trets costumistes i romantics.

Entradas relacionadas: