Texto de espill de Jaume roig

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,68 KB

 

 BERNAT METGE

El seu padrastre el va introduir en la cancelleria reial. Va ocupar càrrecs importants i va arribar a ser secretari. Va ser un dels escriptors influenciats per l'humanisme. El seu llibre més important és LO SOMNI on se li apareix el rei i li conta que no està en l'infern.

Jaume ROIG

Escrigué el llibre de les dones, escrita en la tècnica medieval de les noves rimades. Utilitzava un vers curt i un ritme ràpid. L'obra s'estructura en 4 llibres on el protagonista ens conta la seua vida, fora de casa passant per matrimonis. La dona apareix com un cúmul de tots els defectes, com un èsser malèfic. S'ha considerat l'espill de Jaume Roig un precedent de la picaresca castellana.

ISABEL DE VILLENA

És l'autora de la vita christi, és una vida de Jesucrist destinada a la formació de les monges. Isabel de Villena fa una apología femenina i ens subministra una visió diferent de la vida de Jesús. Les escenes de la vida domèstica i l'abundància de diminutius van fer dir a Joan Fuster que semblava una rèplica a l'espill de Jaume Roig.

Joan MARAGALL

Poeta emblemàtic del moviment modernista. La seua teoria de la paraula viva s'assenta en un profund vitalisme de base cristiana: l'estima de la vida i de les febleses humanes. Cal destacar 2 poemes: >>L'oda a Espanya<< , on planteja el seu posicionament contrari a la guerra i >> L'oda nova a Barcelona<<, plora i riny la ciutat de Barcelona. Aquesta actitut fou coneguda com regeneracionisme.


 LLUÍS LLACH

Serà el cantant del grup els Setze Jutges. El seu primer disc es convertí en l'himne de totes les reivindicacions: L'estaca. Els temes: valors de la llibertat, solidaritat, respecte i l'amor i la tendressa sense fronteres.

5

AUSIÀS MARCH

Molt jove va participar en les campanyes militars. El rei Alfons el Magnànim, el va anomenar el 1425 balconer del rei. No va tenir descendència. La seva obra es va multiplicar amb la impremta.

En l'obra de March domina el tema amorós. També s'hi distingeixen altres temes: Cants d'amor( lluita del poeta entre l'amor espiritual i el carnal), Cants morals( la necessitat de viure cristianament), Cants de mort( lamenta la mort de la seva dona), Cant espiritual( demana la misericòrdia) i poesia circumstancial( conjunt de poemes de temàtica diversa)

March és el primer a abandonar lús de l'occità el tractament tòpic de l'amor cortés...

A partir d'ell va aparèixer la poesia valenciana.

La seva poesia era molt personal, no es podia explicar amb una llengua artificiosa. Per aixó abandona l'artificiositat de la llengua occitana.

Ens presenta una dona de carn i ossos amb virtuts i defectes que s'allunya dels models coneguts

Entradas relacionadas: