Tirant aL NORD D'África

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,41 KB

 
1. Cap. I-XCVII: Tirant participa en lluites cortesanes cavalleresques.
2. Cap. XCVIII-CXIV: El cavaller es consagra com un hàbil almirall.
3. Cap. CXV-CCXCVII: Tirant s’esdevé cabdill ardit i victoriós en batalles contra els turcs i desenvolupa l’amor per Carmesina.
4. Cap. CCXCVIII-CDVII: L’heroi naufraga i es converteix en el dirigent de les tropes nord-africanes, assolint la conversió de sarraïns.
5. Cap. CDVIII-CDLXXXVII: Tirant retorna a l’Imperi bizantí i es casa amb Carmesina, esdevenint-se emperador fins a la mort.
Un dels qualificatius de l’obra és el de novel·la total, ja que desenvolupa tant els temes que caracteritzen el gènere com els procediments i els mètodes narratius per compondre-la. Descriu donçs, una ficció globalitzadora i total que es pot qualificar com:
Cavalleresca: narra la biografia d’un cavaller imaginari (però no fantàstic ni imaginari) que guanya les batalles gràcies a l’enginy i a l’astúcia i no pas per la força física. A més, el esdeveniments són explicats a través de la lògica i la raó dins de la versemblança.Social: Apareixen representats nombrosos estrats socials i mostra costums i usos típics de l’època.
Erò tica: Dona gran importància a l’amor (les relacions amoroses son observades des de tots els angles i amb imparcialitat) i al sexe (des d’una perspectiva vitalista)
Psicolò gica: Aprofundeix en l’anàlisi dels personatges.
Respecte a les tècniques narratives, procedeix de vasos comunicatius que destrien el relat en quatre nivells: retòric, objectiu, subjectiu i simbòlic o mític. A més, alterna els temes d’amor i els esdeveniments militars per mantenir l’atenció del lector. En definitiva, el Tirant es una obra de ficció plena de matisos i de trets reals i històrics, que fan que adquireixi un to de versemblança. En definitiva, representa un trencament amb la narrativa anterior i incorpora el món real a la ficció. (Ens novel·litza la societat contemporània)

Ambientada al Segle XV, explica la història de com el famós cavaller Tirant rep l'encàrrec de l'Emperador de Bizantí perquè li alliberi del setge que els turcs estan infligint a la ciutat de Constantinoble. Tirant no defrauda les esperança que han dipositat en ell. Els seus homes són un trassumpte dels feroços almogàvers i ell, un astut estrateg que no tem la superioritat numèrica dels turcs. Sap vèncer i venç, no només en el camp de batalla sinó també en l'amor després de superar l'oposició de Carmesina, presumible i única hereva de l'Imperi Turc. Mentre, Mohamed III, el Gran Soldán dels turcs, home jove i atractiu, intenta buscar la Pau amb l'Imperi mitjançant la uníó matrimonial amb Carmesina i evitar així un enfrontament en el camp de batalla amb *Tirant.
Aquesta extensa narració ofereix d'una banda tot un seguit de mètodes i tàctica militars, de descripcions d'armes de guerra i de moviments de tropes que fan de l'heroi bretó a un gran estrateg, tant sobre terra com sobre mar. En això l'obra es converteix en un preciós document sobre el temps, amb característiques i intencions molt distants de les quals es poden trobar en les lliures de cavalleria del cicle bretó en les quals preval l'element meravellós, i on l'heroi té una fisonomia completament increïble. D'altra banda, els amors de Tirant i Carmésina, que es desenvolupen en el Març de la vida de tribunal de Constantinoble, narra amb una profunda visió sentimental i psicològica i amb detalls molt sensuals.

Entradas relacionadas: