Tirant aL NORD D'África

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,9 KB

 
ARGUMENT:La història comença amb l’acceptació de la capitania de l’exercit del Rei d’Anglaterra per un ermità, que guanya als moros.
Passat un temps, s’anuncia el matrimoni del Rei d’Anglaterra amb la filla del Rei de França. Tirant es desplaça a Anglaterra desde Bretanya per assistir-hi per rebre l’ordre de cavalleria. Pel camí, troba a l’ermità que llegeix un llibre de cavalleria, que en acomiadr-se, li regala. Tirant torna a Bretanya famós i fet cava-ller per la lluita amb un competidor.
El soldà del Caire vol apoderar-se de l'illa de Rodes, Tirant ho vol impedir, compra una galera en la qual Felip de França hi entra d’amagat. Felip i Ricomana (infanta del regne de Sicília) s’enamoren. Però Ricomana veu que Felip és una mica beneit i el posa a prova, però Felip és ajudat per Tirant. Tirant va alliverar moltíssims captius cristians i va cremar la nau del capità dels genovesos, van tornat a Rodes i a Sicília, i es va trobar amb Ricomana, que a la fi s’acaba casan amb Felip i Tirant mentrestant s’en va a lluitar contra els moros.
Els turcs han invaït l’Imperi de Constantinoble, i demana que Tirant els vingui a salvar. Tirant en arribar allà el posen com a capità de l’exèrcit , i allà coneix a la princesa Carmesina i que tots dos s’enamoren, però apareix la dida de la princesa que es la Viuda Reposadam i que farà lo possible per separar-los. El duc de Macedònia té molta enveja de Tirant, perquè no va poguer aturar els turcs i en canvi Tirant si. Quan Tirant arriba al camp de Batalla, els Turcs com que veuen que no tenen res a fer es busquen aliats per matar-lo, però al final ell acaba guanyan la Batalla. Diafebus i Estefania, Carmesina i Tirant segueixen amb les seves aventures amoroses, però hi ha també Plaerdemavida una donzella molt simpàtica que també ajuda a que segueixin les seves aventures amoroses. Tirant s’en va a lluitar contra la marina turca, que també en surt vencedor de la batalla i amb presoners. Un cop recuperat Tirant perquè el van ferir, va anar al nord d’Àfrica on també guanya una batalla, després allibera l’Imperi grec. Tirant torna amb Carmesina i li demana la mà. I Tirant ja és molt felíç i allibera als homens cristians, però la felicitat durarà poc, ja que al final Tirant mort en una batalla, i Carmesina de tanta pena també acaba morint.
Conclusió:L'obra de Joanot Martorell, Tirant lo Blanc, no cal dir que ens mostra la vida d'un cavaller, perquè es veu clarament. Aquesta novel·la no té cap aspecte en exclusiva. Hi ha novel·la de cavalleria, novel·la històrica, novel·la militar, novel·la de costums, novel·la eròtica, novel·la psicològica, etc. Tirant lo Blanc, relata tota mena d’aventures, descriu escenes amoroses i sensuals, en definitiva tot el que fa referència al món de la cavalleria. Tirant te infinites cares dins d'aquesta novel·la, es un debat entre l’ideal i la realitat. A la novel·la, trobem la influència de diverses fonts: Clàssiques, artúriques, doctrinals, les cròniques, la predicció i la lírica culta. Podríem dir, que aquesta novel·la és una de les novel·les més importants de la literatura catalana i una de les moltes novel·les més divertida, entretinguda i apassionant de tots els temps.
GENERE
És una novel·la principalment de cavalleria, però també apareixen trets de novel·la cortesana, militar eròtica i psicològica.
ESPAI
Els llocs on es desenvolupen les accions son molt. Des de les terres d´Anglaterra fins al nord d´Àfrica. Primerament, com ja he dit la història comença a Anglaterra, després continua a l´illa de Rodes passant per Sicília. Més tard el centre de la acció es desenvolupa a l´Imperi Grec i finalment al nord d´Àfrica i novament a l´Imperi Grec.
TIPUS DE TEXT
Tirant lo Blanc és un text narratiu, perquè presenta una estructura de plantejament, nus i desenllaç. Hi ha un narrador, que de vegades és l´autor, de vegades Tirant o rarament un altre personatge i la acció es desenvolupa en un espai temps determinat

Entradas relacionadas: