Tirant lo blanc figures retoriques

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,64 KB

 

Cancelleria reial: la va impulsar Pere el cerimoniós. Va ser el principal centre humanista a Catalunya. Formada per un canceller(representant maxim) i una serie de funcionaris. Per entrar-hi calia coneixer el català el llatí i l'aragones. Es fixen en el ars dictandi. Té tres etapes: 1- Pere el Cerimoniós (1336-1387) 2- Joan I i Martí I.
Llibre de caballeries: El protagonista es el heroi, k es invencible. L'acció transcorre en llocs alluñats i exòtics. Els fets son inversemblants, k no son gaire creibles. El temps és lluñà o inexistent. Són anteriors però el seu èxit dura mollt de temps.
Noveles cavallereskes: El protagonista es un heroi amb mesura humana, pot ferir-se com qualsevol altre persona. L'acció transcorre en llocs coneguts i més propers. Fets creibles, situacions k es podien donar a la veritat. Temps més concret, reconeixible.
Tirant lo blanc: Novela cavallereska, l'autor és joanot martorell. 1r 1-97 (tirant a Anglaterra): , s'explika la història de guillem de Varoic, k habia stat un gran caballer. Fa kreure a totom k a mort i es fa ermità. Aquest capítol acaba am la lluita de tirant i el germà de kirieleison, la qual gúaña tirant. 2n : 98-114(Tirant a sicília i Rodes) . 3r: 115-296 (Tirant a l'Imperi grec) Tirant ja és molt conegut, l'emperador de constantinoble li demana ajuda per lluitar contra el soldà i el gran tturc. Tirant es casa en secret amb Carmesina. 4t: 297-487 (tirant al nord d'África), Tirant i Plaerdemavida Naufragan. Tirant és recollit per el Cabdillo de los cabdillos, pero no diu ki es i es posa al seu servei. Gúaña una guerra interna. Finalment alliberen a tirant. Tirant esdevé malalt i mort. Carmesina i l'emperador de constantinoble moren de tristesa.


sXVI, XVII, XVIII: La prduccio lite a catlña cau n picat. A prtir del sXVI, motius polítics i altrs fets influeixen negatvamen en  la prdcció de la lite ctalana.

sXIX: El 1833 es la dta en k es marca l'inici de la recuperació. A nvell sociol`gogic aquesta data esdevé uns añs avans. Al 1833 es publica: Oda a la Patria(Aribau). Akst poema mrca linici de la recup literaria, Aribau demstra que es pot parlar i escriure català. Tot aquest moviment s'anomena renaixença, propi numes a ctluña.

Romanticisme: moviment cultural europeu k neix a Alemaña amb aquests autors: Herder, Shiller, Fchte--> sturm und drang. El romanticisme tanca la lite tradicional que hi habia fins el moment.

  1. L'artista es veu a si mateix com un Déu, se sent per sobre de la resta de persones.
  2. L'artista no se sent com a part de la societat, li agrada estar marginat. Tampoc li agrada el temps i l'espai en el que li ha tocat viure.
  3. Escapisme: temps (Edat Mitjana, mitjançant les seves obres) i espai (exotisme --> Orient). Els hi agrada prendre drogues. Apareix el folklore.
  4. Emoció vs Raó
  5. Llibertat --> creació literaria lliure.
  6. Els hi agrada el tenebrisme (la nit, la foscor, l'església ROMántica)
  7. Els hi agrada una natura desvocada, en que els elements de la natura supera l'home en quantitat. Vistes panoràmiques.
  8. Sublimitat.

Renaixença a Cataluña, Romanticisme Català:  Factors: * Burgesia que sent un fort patriotisme català i lluita per establir el que posteriorment serà la renaixença. * L'avenç (revista): impulsa la renaixença. És una revista literaria dirigida a déu. * La patria: conçepte molt important en la renaixença. Religió, llenguatge, paisatge. 2 generacions d'autors: 1ra: no te tan nivell, ja que son els primers de l'epoca. 2na: comença a haberi producció literaria de qualitat. Quan escriuen en catala tindran mes inspiració i sinceritat. Hi ha una revalorització del passat. Apareixen cançons populars: Folklore.

Entradas relacionadas: