Tirant lo Blanc .Pdf

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,19 KB

 

L'anonim Curial e Güelfa i Tirant lo Blanc, de Joanot Martorell, escrites al segle 15.Joanot Martorell, nascut a Gandia cap a 1414 i mort al 1468, cavaller i escriptor, és l'autor d'una de les millors obres en llengua catalana de tots els temps: Tirant lo Blanc. Escrita durant la segona meitat del Segle XV, Tirant lo Blanc narra les aventures del cavaller Bretó Tirant, des de la seva joventut fins despr´s de la seva mort.S'enamora de Carmesina. Francesc Vicent García, més conegut ambg el nom de Rector de Vallfogona, va néixer probablement a Tortosa l'any 1579.És considerat el primer gran escriptor català de la literatura barroca al segle17.Va cursar estudis eclesiastics a Barcelona i va ser ordenat sacerdot a Vic el 1605. Va morir a Vallfogona de Riucorb l'any 1623. La seva producció abarca tosts els generes: poesia,teatre i prosa.La immensa fama que va adquirir es va mantenir inalterable fins el triomf de la Renaixença.Va escriure sonets i decimes.

Jacint Verdaguer fou sacerdot.Entre 1879 i 1876 féu de capellà a la Companyia Transatlantica. Patí una crisi espiritual que va afectar el seu comportament i que no feu entesa perles autoritats eclesiastiques, que l'acusaren de bogeria i exorcisme.Verdaguer va esciure 2 grans poemes: L'Atlantida i Canigó.Canigó(1886) es un poema històric, llegendari i mític sobre els orígens de la Catalunya cristiana.

Àngel Guimerà va néixer a Santa Cruz de Tenerife. Es el dramaturg més important del Segle XIX.Tenia complex de mestissatge i va falsificar la seva data de naixement.L'any 1877 va obtenir un gran èxit en guanyar els tres premis dels Jocs lorals: la flor natural(amor),la viola(religió) i l'englantina(política).La producció dramatica deGuimerà abraça 3 etapes.La primera(1879-!890 drames historics).La millor obra d'aquesta etapa es Ma i cel.La segona(1890-1899 drames realistes) va esciure les obres de més èxit: María Rosa(1894),Terra baixa(1897) i La filla del mar(1900).La tercera etapa(1900-1924 drames burgesos)

Entradas relacionadas: