Tirant lo blanc

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,07 KB

 
PLANTEJAMENT
Tirant va anar cap a Constatinoble per ajudar a l´Emperador a combatre el Gran Turc. Una vegada allà Tirant es va enamorar perdudament de Carmesina, la princesa, i li va declarar el seu amor. Però el cavaller tenia que anar a lluitar contra els turcs. L´exercit de l´Emperador amb el del Duc de Macedònia i tot l´exercit de Tirant van acampar a Pelidas on van atacar als moros per sorpresa. Després de la batalla, Diafebus portà els presoners a Constatinoble. Quan arribà a l´Imperi donà notícies de com anava la batalla i se'n va enamorar d´Estefania, una donzella de la princesa. Mentre el Duc de Macedònia, envejós de que Tirant guanyessis totes les batalles, va enviar notícies falses a l´Emperador que Diafebus va tenir que desmentir. Entretant Tirant va atacar als moros per sorpresa un altra vegada i aquests desprevinguts van rendir-se.
NUS
Un dia l´Emperador, Carmesina i les seves donzelles van anar a veure a Tirant i es van acomodar en un castell proper a la zona de batalla. Els turcs demanaren ajuda al rei d´Egipte per vèncer a Tirant, però aquest amb el seu enginy els va derrotar. Després de la batalla l´Emperador va donar a Tirant el títol de comte que li regala al seu cosí Diafebus. Abans que l´Emperador tornés a Constantinoble, Tirant i Diafebus passen una nit amb Carmesina i la seva donzella Estefania. Els moros amb el Gran Caramany tornen amb naus per ajudar als turcs.. Tirant aconsegueix apropiar-se d´algunes naus dels moros i així vèncer al Gran Caramany. Mentre el regne de Diafebus és atacat per altres moros i demana ajuda a l´Emperador que mana a tirant que vagui a socórrer el seu cosí. Entretant el Soldà moro proposà a l´Emperador casar-se amb la princesa per ajuntar els dos regnes i que hagi pau i poder alliberar el Gran Caramany. Per prendre aquesta decisió van celebrar-se festes on es casaren Diafebus i Estefania. Finalment l´Emperador va decidir no donar la seva filla i deixar anar al Gran Caramany si el Soldà prometia la pau. Ningú va acceptar aquestes propostes i començaren els preparatius per un altra batalla. Tirant tornà de la guerra i la Viuda Reposada una donzella de la princesa que estava enamorada d´ell va parlar a Carmesina malament del seu Tirant. Després de les paraules de la Viuda, la princesa no va voler saber res més del seu cavaller. Plaerdemavida, en veure a Tirant malament, va fer que Carmesina i el seu cavaller passessin una nit tot sols perquè fessin les paus. Després d´aquesta nit Tirant es va trencar una cama saltant des d´una finestra i no va poder anar a la guerra. A la vegada que Carmesina estava amb Tirant, l´Emperadriu passava moltes nits amb Hipòlit, un jove cavaller, sense que ningú ho sabés. Els intents de la Viuda Reposada per conquistar Tirant no van resultar i gràcies a Plaerdemavida, Carmesina i Tirant van poder estar junts molt de temps. Un dia la Viuda amb molta malícia va fer creure a Tirant que la princesa estimava més l´hortolà que a ell. El cavaller dolorit se'n va anar a una galera i per la forta marejada que hi havia va aparèixer a Àfrica. El Cabdillo el va fer presoner i a la vegada el va alliberar per la seva virtut de cavaller. Tirant agraït va ajudar-lo a lluitar conta els enemics.
DESENLLAÇ
Passat un temps Tirant torna a Constantinoble en ajuda de l´Emperador. Quan va guanyar als moros Tirant es va casar amb Carmesina i al poc temps va enmalaltir i li va causar la mort, Carmesina mor sobre el cos de Tirant L´Emperador també mor il’imperi Grec passa a pertànyer a l´Emperadriu i a Hipòlit, que decideixen casar-se.


Joanot Martorell va neixer a Gandia entre el 1413 i el 1415, va morir al 1468. era fill d'una familia valenciana, va fer-se cavaller de jove. Va dur una vida d’aventures d’acord amb aquesta condició, pero va saber-la combinar amb la d’home de lletres propia del Renaixement. Abans d’escriure el Tirant lo Blanc, Martorell va escriure una narracio breu titulada Guillem de Varoïc, inspirada en Guy de Warwich i en el Llibre de l’ordre de cavalleria de Ramon Llull. Vint anys mes tard, aquesta narracio a l’autor per redactar la primera part del Tirant. Molt probablemente, la novel•la va quedar inacabada i en editar-se va ser retocada, o potser ampliada, pel propietari del manuscrit, Martí Joan de Galba.
Paper de Plaerdemavida: És una donzella de la princesa, és una noia simpàtica i alhora també una mica entremaliada, graciosa i desavergonyida, que ajuda a Tirant amb Carmesina.
Paper de Viuda Reposada: És la dida de la princesa, que s’enamora de Tirant lo Blanc, fins que al veure que ell no té els mateixos sentiments cap a ella, es converteix en la dolenta de la història d’amor entre Tirant i Carmesina, la que intenta varies vegades espatllar la relació d’amor que hi ha entre ells dos.
Tirant lo Blanc : Un bon home de vint antys, de llinatge antic i natural de Bretanya. Durant la seva història es veu com va evolucionan la seva classe social, fins a arrivar a ser un dels més grans i millors caballers. És agradable, educat i gentil. Tirant mostra la seva valentia i la seva intel.ligència, sobretot en les batalles, però alhora es mostra tímid i enamorat davant Carmesina.
Carmesina: és una noia d’uns 14 anys que s’enamora de tirant a primera vista. Entre ells intercanvien jocs amorosos sense arribar a “l’ acte”, al que Carmesina no vol accedir fins que siguin un matrimoni i mai va convidar a Tirant a la seva habitació, encara que li agradés molt, es mantenia firme a les seves conviccions. Representa els valors socials de Joanot Martorell. Al morir Tirant d’una malaltia, Carmesina mor amb ell a causa de la tristesa. és una persona una mica acurada, noble i també és bastant ingènua.

Entradas relacionadas: