Tradició i innovació en ausiàs march

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,89 KB

 

Jordi de Sant Jordi destaca per la seva qualitat lírica i el seu to personal. és el poeta de tradició trobadoresca més important dels Segle XV. les seves cançons destaquen per la seva sensibilitat i malenconia. Una de les composicions mes remarcables del poeta son els estramps - versos sense rima - . El poema mes personal de Jordi de sant Jordi és el que va escriure quan fou empresonat a Nàpols. Presoner expressa la solitud i l'angoixa ques ent en trobar-se presoner. Es el poeta catala que més s'aparta de la llengua occitana.

Els poetes catalans dels segles xiv i xv utilitzaven una modalitat lingüística híbrida: partien de la variant poetica de l'occità i incorporaven veus i estructures totalment catalanes .

El poetes italians assagen un seguit d'innovacions que van conduir la poesia italiana al més alt de la poesia europea. Dante i Petrarca van ser poetes del corrent anomenat dolce stil novo. En l'ambit de la poesia catalana la innovació poetica arriba de la mà de Ausiàs March

Ausias March (Gandia 1397-1459) va trencar definitivament amb la tradició trobadoresca. En els seus poemes , March parla d'ell mateix es una poesia personal i sincera en la qual es mostra com qualsevol ésser humà. Va ser nomenat cavaller i va intervenir en una expedició militar a Sardenya i Còrsega. El 1425 va deixar d'intervenir en accions militars i es dedica a la seva propietat, la caça i la creació literària. Va ser falconer major de la casa del senyor rei i es va casar amb Isabel Martorell ( germana de Joanot, l'autor de Tirant lo Blanc ).

Va fer una lírica diferent, nova. El concepte de poesia està lligat al pensament fou anomenat poeta filòsof. La poesia és l'instrument que utilitza per analitzar i confessar la seva intimitat, es una poesia del jo. Té un concepte ben diferent de dona: ell concep la dona com a companya, de la qual li interessen el gest, el seny i l'enteniment.

Va usar el català com a llengua poetica. Per explicar la realitat personal necessita una expressió més directa i sincera. L'amor es el tema predominant i creu què és una qüestió d'ordre moral. Ausias March entén que les persones tenim dues natures : el cos - finit i imperfecte - i l'esperit - infinit i perfecte-.

Entradas relacionadas: