De la tragedia romantica al drama realista María rosa

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,66 KB

 

Angel Guimerà: De la tragedia romantica al drama realista.

De la poesia al teatre: la tragedia romantica:

Comença escrivint poesia. Poeta amb un gran mon personal: sempre escriu al voltant de les seves propies experiencies. Neix a Tenerife, pero de ben petit es trasllada a catanulnya . En les primeres obres observem una intenció patriotica catalana. Poesia argumental i narrativa (molt propera al romanticisme). A la seva poesia apareixen sovint monolegs i dialegs: hi ha per tant una gran teatralita enal seu mon poetic. L'any 1879 passa de la poesia al teatre: i estrena la seva primera tragedia --> Gal·la Placídia. Les primeres tragedies (influides per Shakespeare i Víctor Hugó) tenen un component historic molt important. En aquesta primera etapa destaca: Mar i Cel(1885): Teatre en vers ple de poeticitat i imatges poderoses.

Un drama amb estil propi:

María Rosa, Terra Baixa, La filla del mar: Drames realistes en prosa d'ambient contemporani (s XIX) i que giren al voltant de la possessió amorosa. En aquestes obres troben una síntesi d'elements romantics, realistes i poetics. Tembe es important que totes tres obres estan situades en ambients populars (treballadors d'una carretera, pagesos i pescadors; respectivament). Destaca la creació de personatges de psicologia desficada i tormentada per desigs irreprimibles i amors impossibles.

Obertura a diverses formes dramatiques:

A part de la tragedia romantica i una forma personal del drama realista, Guimerà també fa provatures dins del mon de la dramatúrgia: Monolegs patriotics (Mestre Oleguer), Drames religiosos (Jesús de Natzaret), Espectacles modernistes (La santa espina) o Alta comedia burgesa (La pecadora). Guimera acaba convertintse en una figura mítica de la cultura catalana i les seves obres son fins i tot adaptades a l'opera i al cinema.

Entradas relacionadas: