Tsar nicolau II

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,23 KB

 
La Revolució Russa
Rússia país molt gran i poblat. Absolutisme: Tsar Nicolau II. Gran part del proletariat eren camperols, els obrers a les grans ciutats. 1905: diumenge sagnant. 140.000 manifestants porten una carta al tsar demanant millores i els disposa. Canvi de mentalitat, població mes activa. Oposició al tsar: Kadet (burg. Liberal) / Eserista (camperols) / Menxevics i Bolxevics (obrers). 1914: 1GM. Russia envia 13 M de persones al front. No hi ha menjar i l’exercit es feble. Les dones reaccionen. Economia estancada. 1917: 4 M d soldats n tornen. 23 de feb: les dones surten al carrer, 25 de feb: els obrers s’hi afegeixen, 26 els militars es rebel·len i no aturen el poble. Tsar abdica, 27 govern provisional. Lenin estava ex. i torna. A Rússia hi ha 2 poders: oficial (Kadets i eseristes) i popular (soviets). Lenin és exiliat pel poder oficial i torna a l’octubre. Burgesia molt debil. 10 oct: aprovada la insurrecció armada pel soviet de Pertocat. 24,25 i 26: el soviet de petrucat pren els carrers, les centrals, les estacions i tot a petrucat. 26 entren al palau d’hivern, lenin te el poder, convoca eleccions i els esteristes reben la gran majoria dels vots. En comptes dels soviets, han votat als camperols, i lenin va al parlament i el sotmet als soviets. Es comença a perdre el caràcter revolucionari. El poder ha no va al poder, sino als soviets. Durant els 3 anys d guerra civil van guanyar els bolxevics i van estendre la revolucio. Partit organitzat, disciplinat, rebia suport dels camperols i els propietaris de fabriques. Trotsky va crear una guardia roja fidel a la rev. Un cop acabada la rev passa x dos fases:
- Lenin (1924): socialisme amb caracter mes flexible. Ni radical ni repressor. La gent treballa per fer sortir a russia del pou. Lenin mor i deixa una lluita entre Stalin i Trotsky.
- Stalin (1955): partidari d’assentar la revolucio a russia. Trotsky volia la revolucio a nivell muncial. Trotsky es va exiliar i va ser assassinat. Politica repressora. Fa pujar el país a base de matar treballant a la gent. Competidor d’EEUU. Al final la rev. s’enfonsa al intentar ser una alternativa al capitalisme.

Entradas relacionadas: