Urbanitat eugeni d'ors

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,71 KB

 

noucentisme va predominar a Catalunya entre el 1906 1923, un moviment en el que polítics i intel'lectuals van endegar de manera conjunta un projecte de reformes.Eriç prat de la riba polític , eugeni d'ors ideòleg , josep carner poeta mes representatiu. El noucentisme te com a objectiu la construcció d'una Catalunya culta i europea.

la societat de l'epoca 1901 es va fundar la lliga regionalista,1907 enric prat de la riba es elegit president de la diputacion de bcn, la mancomunitat  va fundar la biblioteca de cat va impulsar l'institut d'estudis catalans i va crear una xarxa de bibliotecas i museus.

programa noucentista  cracio d'una xarxa docent , comprenia tots els nivells de l'ensenyament l'escola del treball i l'escola superior d'agricultura. normalització de la llengua la secció filològica de linstitu d'estudis catalans estava presidida per pompeu fabra . Infrasctuctures culturals impuls de l'nstitut d'estudis catalans .

eugeni d'ors home de lletres , ideòleg, cal destacar les glosses, va publicar la veu de Catalunya en la secció glosari .Es va anar aplegant en volums que feien referencia a un mateix tema , la ben plantada.(simbolitza la Catalunya ideal dels noucentistes) NOUCENTISME fa referencia a l'inici del segle i a l'adjectiu nou . CLASSICISME volen recuperar la cultura i l'estètica clàssica CIVILISME la ciutat es l'espai ideal per l'ordre.

JOSEP CARNER neix a bcn 1884 , estudia dret home amb gran cultura va treballar a l'institu d'estudis catalans , va ser consol a costa rica , va viure en Mèxic i brussel'les on va morir 1970, entre les seves obres destaquen nabí els fruits saborosos , la paraula en el vent . Va escriure diversos poemes amb diversos temes la natura la vida a la ciutat i reflexions osbre la vida humana.

pomepu fabra neis a l'antiga vila de gracia bcn 1868 va estudiar ingenyeria industrial,mostraba interes per la llengua ctalana, va rebre l'encàrrec de  l?IEC de normativitzar el català , obre -> diccionari general de la llegua cat qÜestins d'ortografia cat , s'exilia a frança el 1939 on va morir el 1948

temes noucentista natura ordenanda control dels sentiment ironia .

Entradas relacionadas: