Varietats socials

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,12 KB

 


ELS IDIOLECTES: Son les diferents varietats lingüístiques, de caràcter individual, que pot tenir una llengua, havent-hi tantes maneres o estils dutilitzar una llengua com parlants té. Cada individu té el seu idiolecte(variant individual).


Dialectes: són les diferents varietats lingüístiques de caràcter col·lectiu, que pot tenir una llengua, en funció de lorigen geogràfic, el nivell sociocultural, letapa històrica, etc., de cada grup.
Varietats geogràfiques (dialectes): són els parlants associats amb les diferents col·lectivitats geogràfiques que integren una comunitat lingüística.
Dialectes de la llengua catalana:
Bloc oriental: - Dialecte septentrional o rossellonès.- Dialecte central.- Dialecte balear.- Dialecte alguerès.
Bloc occidental:- Dialecte nord-occidental.- Dialecte valencíà.
Varietats socials: són els usos lingüístics associats amb els diferents grups sociocultural.
En societats estratificades:- Variants altes (o culturitzades) més o menys refinades. - Variants baixes (o no culturitzades) més o menys vulgars.
En societats igualitàries: les varietats socials tendeixen a desaparèixer, tot i que els argots continuen existint.
Varietats històriques: la llengua és també una unitat històrica que ha anat evolucionant segons les necessitats comunicatives de cada època.
Varietats lingüístiques de la llengua catalana: - Varietats medievals. - Varietats de lèpoca moderna. - Varietats del Segle XIX.Entradas relacionadas: