Vitalisme literari

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,17 KB

 

ETAPES DEL Modernisme

 transcorreix aproximadament entre 1880 i 1915 S'aprecien dues etapes: Primera: apunta a la realitat externa, crea espais i ambients en què prevalen els valors sensorials. Segona: més intimista i espiritual, indaga en el món intern de l'escriptor, en l'expressió dels seus estats d'ànim (fantasies, evocacions, somnis ...). Aquestes dues adreces recullen l'herència de dos moviments literaris que sorgeixen a França en la segona meitat del Segle XIX: el Parnasianisme i el Simbolisme.El Parnasiasnisme busca la perfecció formal mitjançant la utilització d'un lèxic culte. Els seus temes procedeixen de la mitologia grecollatina.El Simbolisme pretén descobrir els misteris de l'existència, el que està ocult en el fons de les persones i de les coses, més enllà de la realitat sensible i aparent.


Joan maragall: va nèixer el 10 Octubre de 1860, en acabar el batxiller, se'n va anar a la fàbrica del seu pare, però no volia seguir l'herència familiar així que va convèncer al pare per estudiar la carrera d'advocat, va aprendre anglès alemany francès italià , al 1888 es llicencia en dret a la universitat de Barcelona i en el 1890 és secretari del diari de Barcelona, en el qual es va dedicar com a periodista, el 1891 es casa amb clara noble i en el diari L'Avenç publica alguns poemes. El 1900 viatja a Madrid on obté una relació intel.Lectual amb el gran Miguel de Unamuno. El 1903 li escollint president de l'Ateneu barceloní. El 1904 va ser nomenat mestre en gai saber. En aquest mateix any pública articles a la veu de Catalunya produint un impacte en l'opinió pública. El 1911 va ser membre de l'institut Estudis Catalans, va morir en aquest mateix any el 20 de Desembre.

El Modernisme és un corrent literari, artístic i cultural que es troba entre els segles XIX i XX. El seu objectiu és transformar la societat catalana en una societat culturalment més moderna, on l'art és molt important, o sigui, l'art total. No és un art de pintura, etc, és un art també literari en tots els aspectes on l'artista es troba amb un coflicte amb la societat: es troba una societat arcaica i primitiva i ell vol modernitzar-la. Hi havien dues tendències: Regeneracionistes: consideraven que l'art era un mitjà per canviar la societat. Jaume Brossa i Joan Maragall Esteticistes: eren més passius, vèien que no hi havia res a fer i en comptes d'intentar canviar les coses, s'evadien amb l'art.

Entradas relacionadas: