Volcanes

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,62 KB

 

Magma secundari:El que han donat lloc els magmes primaris.

Lahor:Gran esvallisada o colada de fang que es produeix en les vessants d'un volcá.

Colades fisurals:Es generen a la part més superficial del mantell superior. Aquestes colades es produeixen quan el magma extremadament fluid puja cap a la superfície terrestre.A causa de la pressió s'obren fissures per les que s'allibera lava.

Fumarola:Petita obertura

***

Anatèxia:Procés de fusió total en que la temperatura al ser elevada, tota la roca es fon i es transforma en magma.

Encavalcament:Plegamet molt intens amb lliscament de la part superior del plec sobre el pla de falla.

Foliació:L'augment de la pressió provoca el trencament dels cristalls orientats paral·lelament a la pressió, al mateix temps que afavoreix la seva presència i l'orientació en sentit perpendicular.

Isostàcia:Aixecament del relleu d'una serralada a causa del reajustament del mantell després de la seva formació.

Metamorfisme:Els canvis químics en les roques metamorfiques deguts a la circulació a través seu de líquids o gasos provinents de magmes que es troben ben a prop, i que porten elements en dissolució que reaccionen amb la roca.

***

Batòlit:Masses de magma més o menys globulars de grans dimensions.

Núvol roent:Les bombolles de gas s'acumulen a causa de l'elevada viscositat que els impedeix sortir.Quan la pressió dels gasos supera la viscositat,el gas surt de cop barrejat amb materials piroclàstics incandescents, que cauen pels vessants dels volcans i destrueixen tot allò que troben pel seu pas. 

Caldera:Depressió de forma circular o el·líptica de 2 a 20 km de diàmetre, que es forma a la part superior de l'edifici volcànic o, a vegades, l'afecta en bona part del seu volum.Estructura generada per l'enfondrament de la cambra magmàtica després d'una gran erupció.

Vulcanisme plinià:Tipus de volcanisme que es troba entre l'activitat volcànica estromboliana i la vulcaniana.

Font termal:Fonts de les quals brollen aigües a temperatures elevades.Les masses de magma situades en pprofunditat escalfen les aigües subterrànies i generen aquest tipus de fonts.

Entradas relacionadas: