Biologia

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,97 KB

Classificació dels glúcid, monosacàrids o oses: segons el grup funcional poden ser aldoses o cetoses. Segons el nombre dàtoms C trioses(3) tetroses, pentoses, hexoses, heptoses.
Òsids: poden ser holòsids--> oligosacàrids i polisacàrids--> homopolisacàrids o heteropolisacàrids. També poden ser heteròsids.
Els glúcids es defineixen com un compost resultant de substituir en un polialcohol un dels grups funcionals(-OH) per un altre grup funcional que serà aldehid( ) o cetosa( ).
Generalitats dels gruids: son molècules orgàniques formades per CHO. També sanomena hidrats de carboni perquè la seva formula empírica es (CH2O)n, que recorda a una combinació entre el carboni i laigua. Els glúcids son els compostos mes abundants en la biosfera.
Monosacàrids o oses: son els glúcids mes senzills ja que no es descomponen per hidròlisi en altres monosacàrids mes simples. Son els monòmers que integren la resta dels glúcids. Propietats: son sòlids, blancs i dolços. Son molt solubles en laigua, però insolubles en dissolvents no polars, (laigua es un dissolvent polar). Els monosacàrids tenen poder reductor, que es la tendència a cedir electrons. ALDOSA, es un monosacàrid que te un grup funcional aldehid. CETOSA, monosacàrid que te un grup funcional cetona. Els monosacàrids mes senzills son les trioses. Les pentoses(5atoms de C) con la ribosa, que forma part de L'ARN. HEXOSES: la seva formula general es C6H12O6. Un ex de hexoses es la glucosa, ja que es troba en moltes fruites, en la mel, en la sang, etc. La glucosa de la sang prové de la digestió de tots els glúcids que es troben a laliment. Quan aquesta glucosa es degrada proporciona lenergia que el nostre cos necessita. La FRUCTOSA es una altra hexosa i es troba en la majoria de les fruites acompanyant a la glucosa. La GALACTOSA que forma part del sucre de la llet. TANT en el pentoses con en les hexoses els C poden unir-se entre si formant cicles, que es relacionen amb els grups aldehid o cetona amb el grup alcohol d0un altre carboni de la mateixa molècula.
Òsids: son aquells glúcids que per hidròlisi donen monosacàrids, acompanyats o no daltres compostos. HOLOSIDS: son aquells glúcids que per hidròlisi donen nomes monosacàrids segons el nombre de monosacàrids poden ser: oligosacàrids o polisacàrids. OLIGOSACARIDS--> tenen de 2 a 10 monosacàrids, i son sucres susceptibles dhidrolitzar-se i donen com a producte diverses molècules de monosacàrids. I es poden unir entre si per enllaços O-glicosídics. Alguns oligosacàrids son reductors que tenen tendència a cedir electrons. A mesura que augmenta el nombre de monosacàrids el oligosacàrid va perdent les seves propietats con per exemple el gust dolç, la solubilitat, etc. LENLLAÇ O-GLICOSIDIC sestableixen al relacionar 2 grups hidroxils un de cada monosacàrid i es desprèn una molècula daigua, i es forma un pont doxigen. FORMULAAA!!!!!. Un disacàrid es la unió de dos monosacàrid, i un trisacàrid es la unió de tres monosacàrids. Els disacàrids mes freqüents son: la sacarosa es glucosa mes fructosa, la malaltosa que es glucosa mes glucosa, i la lactosa que es glucosa mes galactosa. La sacarosa es un sucre molt comú en les plantes. Sobté industrialment de la canya de sucre. Es el sucre mes habitual. La malaltosa sobté de la hidròlisi del mido(reserva a les plantes) i el glicogen(reserva als animals). La lactosa es el sucre de la llet dels mamífers. Els trisacàrids mes freqüents son la rafinosa, que es galactosa mes glucosa mes fructosa, i abunda en la saba de les plantes. POLISACARIDS--> sobtenen de la unió de mes de 10 monosacàrids mitjançant enllaços glicosídics, tenen un pes molecular molt alt. No tenen gust dolç, no cristal·litzen i no son solubles en aigua. Son molt hidròfils. No son reductors. EXEMPLES DE POLISACARIDS: MIDO--> homopolisacàrids que te la funció de reserva energètica en els vegetals. Es un polímer de glucoses, vol dir que esta format per la unió de moltes glucoses. GLICOGEN--> a ligual que el mido, es un polímer de glucosa. Es un homopolisacàrid que te funció de reserva energètica en el animals. Es troba en el fetge i als músculs. CEL·LULOSA--> es un polímer de glucosa, i com nomes hi ha glucosa es un homopolisacàrid. Es el polisacàrid mes abundant en la biosfera. QUITINA--> homopolisacàrid amb funció estructural, forma part de lexosquelet dels artròpodes i la paret cel·lular del fongs. HETEROSIDS--> son compostos que al hidrolitzar-se, que vol dir trencar-se per lacció de laigua, que donen lloc a monosacàrids i altres substancies com lípids o proteïnes. Un exemple son les glicoproteïnes, que son el resultant de la unió dun glúcid i una cadena peptídica. FUNCIO DELS GLUCIDS: els monosacàrids: son principalment energètics, i alguns son estructurals. Els oligosacàrids: la majoria son la font de monosacàrid. Els polisacàrids: alguns de reserva energètica i altres tenen funció estructural.


 

Entradas relacionadas: