Plató

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,69 KB

Lateoria de les idees  aplega la concepció de pàrmenides i l'afirmació d'Heràclit i ofereix una solució conciliadora de l'oposició permanencia-canvi.
La teoria de les idees afirma l'existencia d'unes entitats immaterials, absolutes, immutabes, perfectes, universals i independents:les idees del mon intel·ligible.
Existència de
dos mons: l'excels de les idees i l'imperfecte de les coses.
2 Vessants: el lògic i el metafísic. el lògic identifica les idees, el metafisic afirma l'existencia de l'objecte ideal, la "idea objecte"
Extableix una jerarquia d'idees: Al capdamunt la idea del bé, despres la de la justícia i més avall conceptes matematics.
Existeix una relació entre idees i coses.
Teoria de l'arkhé, influenciada pels pitagòrics, perquè explica la seva comprensio de la realitat en termes matemàtics.
El foc li correspon el tetraedre, xke és el mes petit.
A la terra li correspon el cub, + estabilitat.
Aire l'octaedre i l'icosaedre l'aigua. el dodecaedre el cosmos.
EL cosmos és un inmens organismeviu i intel·ligent, posseeix anima.


Mito de la Caverna:l'engany: uns homes estan d'esquena a una paret lligats, i nomes veuen unes ombres projectades per sobre aquest mur, fetes per ninots que imiten la realitat que els fan passar per davan dun foc. L'alliberació: Un dels presoners és alliberat i pot sortir a fora.
L'ascensió: el presoner li fa mal tot, fins i tot la llum i comensa per veure petites ombres, despres el contorn, fins k u pot veure tot clar. Retorn: aquest home torna a la caverna a explicar lo k ha vist pro els altres presos no sel creuen perke numes han vist l'engany.
Segments del Coneixements:EL coneixement és l'apropament a la veritat, un cop superats la ignoràncial'engany i la confusió. 2 objectes per a cada mon: sensible__imatges(ombres, imaginació) i animals i coses(aparença de la realitat, creença). intel·ligible__objectes matematics( raó discursiva) i idees(raó intuïtiva).
en el mon sensible hi ha l'opinió (doxa) coneiximent propi del món i en el intel·ligibe ciència (episteme) veritable coneixement

Entradas relacionadas: