Soluciones

Clasificado en Otras materias

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,78 KB

 
3. Intents de solució d'aquests problemes
1. El Regeneracionisme
És un moviment cultural molt relacionat amb la política, que parteix del 98 i que intenta donar solucions en els greus problemes d'Espanya.
El màxim exponent del regeneracionisme va ser un intel·lectual aragonès anomenat Joaquin Costa.
Deia que per arreglar els problemes d'Espanya es nevessitava:
- “Despensa” (rebost)- Escola
Per superar l'endeutament feien falta:- Augmentar la producció econòmica - Augmentar l'ensenyament i la cultura.
Exemples principals de regeneracionistes espanyols
- Francisco Silvela- Antonio Maura i Montaner- Jose Canalejas
2. Antonio Maura i Montaner - Era de Palma.
Maura va començar la seva carrera política al partit liberal però desprès es passà al partit conservador, i des del 1902 serà el cap d'aquest partit substituint a Francisco Silvela.
Va ser la principal figura política dins el regnat d'Alfons XIII: 5 vegades president de governo. Sobretot destaca el seu govern de 1907-1909, “El govern llarg”. Va ser el més llarg dels 32 governs que hi hagué amb 21 anys.
Es va proposar netejar el corrupte sistema de la restauració, principalment per convicció política i moral.
Ell volia atreure el sistema al que ell anomenava la massa neutre, es a dir, bona part de la població que no participava en política degut a la corrupció del sistema.
Es per aquest motiu que Maura canvià la llei electoral aconseguint la millora del sistema. Segons Maura “ho hacemos la revolución des de arriba, o la hacen des de abajo”
Era conscient que la política hauria de canviar perquè..................................................................
Amb Maura s'aprova una nova llei d'administració local que donava mes competències als ajuntaments. Llei que va ser considerada excessiva pels partidaris de l'estat central i insuficient pels partidaris de la descentralització regional.
El mes de juliol de 1909, va ser la
Setmana Tràgica de Barcelona. Va ser una revolta anarquista a Barcelona que acabà amb aproximadament 120 morts.
El govern de Maura va reaccionar amb una forta repressió sobre el moviment anarquista. D'això se n'aprofitaren totes les forces polítiques en contra d'ell, que començaren la campanya de “Maura no”.
Aquesta propaganda va donar fruit i Alfons XIII va demanar la seva dimissió. A partir d'aquell moment el partit conservador es dividí en 2:- Partidaris de Maura: Mauristes - Partidaris d'Eduardo Dato.
3. José Canalejas
A finals de 1909 el conservador Eduardo Dato es substituint com a president de govern pel liberal José Canalejas.
Canalejas, junt amb Maura i Silvela, foren una nova experiència regeneracionista, i sense cap dubte es el polític més important de l'època.
·
Ley del candado (1910)
El gobierno francès va aprovar una seria de mesures anticlericals que provocà na gran emigració del clergat Francès cap a Itàlia i Espanya.
La llei del candau, aprovada per Canalejas, evitava l'entrada del clergat a Espanya. Prohibia l'assentament a Espanya de noves ordres religioses provinents de França.
·Propulsor de la mancomunidad catalana.
·
1911 despliegue de les tropes Espanyoles al Marroc que culminà amb l'ocupació de l'Arache.
·
1912 va ser assassinat Canalejas a la Puerta del Sol de Madrid, per un anarquista.

Entradas relacionadas: