Apuntes, resúmenes, trabajos, exámenes y ejercicios de Latín de Otros cursos

Ordenar por
Materia
Nivel

Gai Juli Cèsar: Vida, Triumvirat i Conquesta de les Gàl·lies

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,79 KB

Gai Juli Cèsar

Primers anys i carrera política

Gai Juli Cèsar va néixer l'any 100 aC al si d'una família patrícia, la gens Iulia. Tot i que el seu pare va morir quan ell tenia 15 anys, el jove Cèsar va començar prompte a participar en la vida pública, ja que poc abans va ser nomenat flamen dialis. Arran del matrimoni de la seva tia paterna Júlia amb el polític reformador Gai Mari, va entrar en contacte directe amb l'agitat ambient polític de Roma. Cèsar va exercir diversos càrrecs en la seva llarga carrera política: va ser tribú militar, edil, pontifex maximus, pretor i procònsol a Hispània.

Inici del Triumvirat

L'any 60 aC, Cèsar es va unir a dos homes molt influents: Pompeu i Crassus. Amb ells, Cèsar va integrar l'anomenat... Continuar leyendo "Gai Juli Cèsar: Vida, Triumvirat i Conquesta de les Gàl·lies" »

Influencia de la cultura griega en la civilización romana

Clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 2,36 KB

De la utilidad a la herencia cultural

A diferencia de las construcciones griegas, divididas entre edificios de ocio y construcciones utilitarias, Roma heredó de Grecia un legado que se extendió a la civilización occidental, especialmente a través del derecho civil y la compleja administración imperial.

La Diosa Afrodita

Afrodita, la Venus romana, surgió de la espuma del mar tras la castración de Urano. Tras ser llevada por Céfiro a una isla de Chipre, donde las Horas la vistieron, fue recibida en el Olimpo como diosa de la belleza, el amor y la atracción sexual. Sus acompañantes eran Eros, las tres Gracias y su animal predilecto, la paloma.

Afrodita poseía un ceñidor mágico que la hacía irresistible, causando que incluso dioses... Continuar leyendo "Influencia de la cultura griega en la civilización romana" »

El Legado Romano en Hispania: Transformación y Persistencia

Clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 3,19 KB

Sociedad y Economía en la Hispania Romana

Aunque los romanos asentados en la península Ibérica eran minoría, la sociedad hispanorromana se estructuró según el modelo romano, quedando dividida entre esclavos y libres. Los esclavos carecían de derechos y constituían la base económica del Imperio. Los libres se dividían en dos grupos: los honestiores (patricios) que poseían derechos civiles y políticos, y controlaban los cargos públicos (senadores, caballeros y decuriones); y los humiliores (plebeyos), que comprendían la plebe urbana y la plebe rústica. Entre esclavos y libres surgió un grupo llamado libertos, quienes, por diferentes medios, habían alcanzado su libertad. La ampliación de la ciudadanía romana por Caracalla en... Continuar leyendo "El Legado Romano en Hispania: Transformación y Persistencia" »

Empúries: Porta d'Entrada a la Cultura Clàssica a Catalunya

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,61 KB

Els Pobladors Ibers de l'Empordà

Es diu que l'Empordà ha estat habitat des de l'Edat del Bronze per unes tribus indígenes, que tenien una cultura i economia molt poc desenvolupada, basada en una agricultura i ramaderia de subsistència. Aquestes tribus vivien en diversos enclavaments situats en les elevacions que ressortien entre els aiguamolls. Un d'aquests assentaments es trobava en un petit istme (Sant Martí d'Empúries). Sabem que durant el segle VII aC aquest nucli va tenir les primeres relacions comercials amb fenicis, etruscos i grecs. Anys després, uns comerciants de Focea van instal·lar un assentament grec en aquestes terres amb una finalitat comercial. Aquest substrat va evolucionar cap al que ara es coneix com a cultura ibèrica.... Continuar leyendo "Empúries: Porta d'Entrada a la Cultura Clàssica a Catalunya" »

Tàrraco Romana: Història i Monuments de la Capital Imperial

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,54 KB

Tàrraco, la Capital del Món

L'Arribada dels Romans i el Desenvolupament de la Ciutat

L'any 218 aC, els romans van desembarcar a la colònia grega d'Empúries i van fundar un campament militar a Tàrraco. Van escollir aquest lloc perquè tenia un port natural i un turó per a defensar-se. Aquest turó es va convertir en un recinte emmurallat que servia de protecció durant la conquesta de l'interior de la Península.

Aquests dos elements van afavorir un ràpid desenvolupament. Aquest procés de prosperitat es va veure refermat amb la concessió de l'estatus de colònia de dret romà (Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco).

Durant els anys 26 i 25 aC, Tàrraco va esdevenir la capital del món, quan August va decidir marxar de Roma per poder dirigir... Continuar leyendo "Tàrraco Romana: Història i Monuments de la Capital Imperial" »

Monarquía Romana: Origen, Reyes y Fin (753-509 a.C.)

Clasificado en Latín

Escrito el en español con un tamaño de 2,61 KB

Monarquía Romana (753-509 a.C.)

La Monarquía Romana abarca desde la fundación de Roma, con el gobierno de Rómulo en el año 753 a.C., hasta la expulsión del rey Tarquino el Soberbio en el año 509 a.C.

Durante este periodo, Roma fue gobernada por siete reyes, pertenecientes a dos dinastías: la Latina y la Etrusca.

Reyes de la Dinastía Latina

  • Rómulo
  • Numa Pompilio
  • Tulio Hostilio
  • Anco Marcio

Reyes de la Dinastía Etrusca

  • Tarquino el Antiguo
  • Servio Tulio
  • Tarquino el Soberbio

Los Siete Reyes de Roma

Rómulo (753-716 a.C.)

Rómulo, fundador de Roma, instauró el sistema de gobierno monárquico. Unificó las tribus latinas y sabinas para poblar su reino. Tras un breve reinado, desapareció misteriosamente. Según la leyenda, su padre Marte lo llevó al... Continuar leyendo "Monarquía Romana: Origen, Reyes y Fin (753-509 a.C.)" »

Nire Maiteari: Asko Maite Zaitut

Clasificado en Latín

Escrito el en vasco con un tamaño de 1,9 KB

Kari, asko maite zaitut.

Bueno, ba karta honekin esan nahi dizut asko maite zaitudala, eta jakin dezazun asko maite zaitudala, maitea! Zu zarela nire bizian gertatu zaidan gauzarik onena, maitea!! Zu zara momentu tristeetan irribarre bat ateratzen didan pertsona, zu zara niri egunero poztasuna ematen didana, eta zure alboan inor baino pozago egoten naiz.

Egunero goizeko zortzietan esnatzen naizenean, zu noiz ikusiko zaitudan pentsamenduarekin altxatzen naiz, gosaltzen zurekin pentsatzen egoten naiz, eta horrela egun osoko ordu, minutu eta segundoak.

Egunero zortziak eta hogeita bostean zure etxera joaten naizenean, irrikaz joaten naiz, badakidalako nire bizitzako neska ikusiko dudala, eta horrek eguna alaitzen dit. Eta justu atea zabaltzen den... Continuar leyendo "Nire Maiteari: Asko Maite Zaitut" »