Apuntes, resumenes, trabajos, examenes y problemas

Ordenar por
Materia
Nivel

Narcís oller característiques obres

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,67 KB

Narcís Oller:(1846-1930)Comença escrivint en castellà. Criat en un ambient cultivat, benestant i liberal amb el seu oncle. Va veure importància d'escriure en català als Jocs Florals. Creador novel.La catalana moderna: 2problemes, 1-Manca de tradició literària anterior. 2-Ús restringit llengua catalana àmbit literari. Comença amb obres realistes.

Característiques obra:1-utilització llengia pròpia dels protagonistes (català); 2-Versemblança;3-Llengua ço.Loquial, castellanismes.4-Reflecteix societat s.XIX; 5-Moralisme i sentimentalisme(No és 100%naturalista)·La papallona(1882):elements naturalistes i realistes. Gran èxit, conegut a Europa. Zola escriu el pròleg a la versió francesa, no obra 100%naturalista, personatges idealitzats,
... Continuar leyendo "Narcís oller característiques obres" »

Hermetisme expressiu

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,8 KB

Primers añys de Postguerra fou posible construir una infraestructura cultural elemental. Les primeres Editorials i les primeres revistes literàlis valencianes de postguerra. També influí, Alguns del  poetes valencians(grup poètic De postguerra) es mogueren entre el simbolisme intimista i el sentiment Existencialista. Caracteritza: allunyament de la realitat;discurs Reflexiu;punts de vista religiosos i humanistes;tendencia a l’hermetisme Expressiu. El poeta simbolista i existencialista de la década del 50 tractava De sugerir la realidad a través del’evocació simbolica de la paraula poetica Com a base d’un discurs procliu a la religiositat i a l’humanisme, i distanciat De la realitat inmediata. Aquesta modalitat predominava 
... Continuar leyendo "Hermetisme expressiu" »

Literatura renaixentista catalana

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,6 KB

lit. Ren: El Renaixement sorgit a Itàlia al final de l'Edat Mitjana, suposa el triomf de l'humanisme i l'adopció de la cultura classica com a model. La poesia renaixementista catalana, pero, es manté encara força fidel a l'herencia memdiaval i a l'estil d'Ausiàs March: Pere Serafí (poeta pintor i music) n'es un exemple representatiul. Bar: L'estetica barroca es desenvolupa en un moment de forta crisi a tot Europa. Per aixo tendeix a veure el món de manera pessimista.Impera l'esperit artificiós i carregat , que en literatura es tradueix en una gran abundancia de figures retoriques i en una sintaxi complexa.lit. Pop:Paral.Lelament  a la literatura culta, es desenvolupa la literatura popular, oral i anonima. Abraça els diferents generes
... Continuar leyendo "Literatura renaixentista catalana" »

En quin segle neix la literatura medieval catalana?

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,46 KB

Edat Mitjana (segles XIV-XV) - context March: Al segle XIV es osa en manifest una profunda crisi dels valors medievals. D'una banda la puixança de les ciutats i la burgesia va anar desplaçant el poder dels senyors feudals. D'altra banda els conflictes polítics i militars, l'escissió de l'Església i els estralls de la pesta negra van afeblir la fe en els preceptes religiosos i crearen una atmosfera d'inseguretat generalitzada. Tot aixo va propiciar l'aparició d'un nou sistema de valors que , un segle i mig després, donaria pas a l'edat moderna.  Cambia concepció del mon , gira a entorn de l'ésser huma i no pas de Déu. Es el primer cop que es manifesta l'humanisme. 

L'humanisme es un moviment cultural que va florir a la Toscana, al
... Continuar leyendo "En quin segle neix la literatura medieval catalana?" »

Blanquerna autobiografia utopica de llull

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,76 KB

Llenguatge connotatiu: pretén suggerir múltiples significats (el misatge és ambigu, susceptible de ser interpretat de diverses maneres)
Quartet: són estrofes de quatre versos curts i quatre versos llargs. Rima consonant i pot ser creuada o encadenada.
Didascàlia: el conjunt dinstruccions de lautor adreçadés als actors i al director per dur a terme la representació.
Discurs indirecte: les paraules dels personatges són reproduïdes per la mediació del narrador que les explica.
Tragèdia: passions en conflicte amb principis ètics, cívics o religiosos.
Temps extern: es refereix al temps de lescriptor i al temps històric, que permet situar lacció narrativa en una època anterior.
Ramón Llull: perquè ell és el primer a lEuropa medieval
... Continuar leyendo "Blanquerna autobiografia utopica de llull" »

Analisis de la pàtria bonaventura carles aribau

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 749 bytes

Bonaventura Carles Aribau (1798-1862) acaba convertint-se en un text fonamental
recullirà inquietuds i projectes de la societast catalana. El poeta ens permet aprecias com l'autor desenvolupa un sentiment d'enyorança d'un paisatge i d'una llengua.
El to reivindicatiu conpic clàssic de despenjar la lira dels avis. Una síntesi d'elements ro´àntic i d'aspectes relacionables amb la Renaixença.

esdevé un manifest poètic i presenta una dignitat lingüística i d'estil poètic. Tria la cobla d¡art major o cobla de Juan de Mena, amb vuit sersos alexandrins.

Estelles poesia eròtica

Enviado por Giovanna y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,86 KB

7. L'aportació de Vicent Andrés Estellés (1924-1993) al gènere poètic.

Estellés és autor d’una extensa obra que comença a publicar a partir de 1953, però que realment es difon a partir dels anys setanta, amb obres de molt èxit com Llibre de meravelles, que com moltes fou escrita durant els anys cinquanta.
La primera producció poètica d’Estellés suposa una reorientació de la nostra poesia. A la lírica simbolista dominant en la postguerra, es decanta per un llenguatge més directe i senzill, més narratiu, basat en el registre colloquial
D’altra banda, incorpora la realitat quotidiana de postguerra, amb una visió testimonial i crítica, de vegades experimentant amb poemes-confessió encadenats com a “Coral romput”.
... Continuar leyendo "Estelles poesia eròtica" »

Principales glándulas del sistema linfático

Clasificado en Biología

Escrito el en español con un tamaño de 2,03 KB

Sistema endocrino: influye sobre casi todas las células, órganos y funciones del organismo, regula el estado de animo, el crecimiento y el desarrollo. Las piezas fundamentales son las hormonas y las glándulas, las hormonas trasmiten informaccion e instrucciones, una glándula son células que fabrican y secretan sustancias

Las principales glándulas son: hipotálamo, hipófisis, glándula tiroidea, glándula paratiroide, glándula, suprarrenales, glándula pineal, gónada

Hipófisis: es la glándula maestra porque fabrica hormonas que regulan el funcionamiento de otras glándulas endocrinas

Glándulas superarrenales: regula el equilibrio entre sales minerales y agua, la respuesta al estrés, el metabolismo, el sistema imunitario y el desarrollo... Continuar leyendo "Principales glándulas del sistema linfático" »

Resum laura a la ciutat dels sants

Clasificado en Lengua y literatura

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,27 KB

LA NARRATIVA DEL Segle XX (Narrativa de postguerra) Quan ja s’havia estancat la producció novel•lística, els anys trenta del Segle XX van marcar el creixement de la narrativa catalana. 1 Causes: -1.1 Creixement del nombre d’editorials i col•leccions dedicades a la narrativa catalana. -1.2 Creació de premis literaris de novel•la. //  El corrent literari que va dominar va ser la novel•la psicològica: analitzava l’interior dels personatges. Es van introduir noves tècniques, com la del monòleg interior: consisteix en expressar de forma directa allò que hi ha al subconscient d’un personatge. 2 Autors i obres: - Carles Soldevila: Fanny? Novel•la psicològica escrita en forma de monòleg interior. - Miquel Llor: Laura a la
... Continuar leyendo "Resum laura a la ciutat dels sants" »

Funciones del llenguatge

Clasificado en Plástica y Educación Artística

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,77 KB

Pragmàtica: Branca de la lingüística que analitza l’ús del context situacional, és a dir, els factors extral·lingüístics que envolten la situació comunicativa, als quals el llenguatge ha d’adaptar-se.

Context discursiu: són els elements lingüístics que l’envolten, és adir el que es diu abans i després

Fem ús de signes paralingüístics fònics quan emetem certes vocalitzacions (uf; ha, ha; mmmm; ehem...) amb les quals podem contrarietat, estranyesa, assentiment, etc.

Entre els signes paralingüístics no fònics hi ha els signes cinèsics, que estudia els gestos facials, les mirades i els moviments corporals que són significatius.  També hi ha la proxèmica.

Proxèmica: que és una altra branca de l’estudi lingüístic... Continuar leyendo "Funciones del llenguatge" »