L'absolutisme i altres corrents filosòfics i polítics a Europa moderna

Clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,85 KB

L'absolutisme fou una filosofia política característica de l'Europa moderna, propugnava que la monarquia havia de tenir un poder absolut, és a dir, sense límits i sense compartir-lo, per això anomenaren aquesta forma de govern com a monarquia absoluta.

Fallida absolutisme: s. XVII a Holanda i Anglaterra es van produir una sèrie de transformacions polítiques que van començar a limitar el poder de la monarquia absoluta. Al mateix temps, les idees il·lustrades van donar lloc a una sèrie d'experiències reformistes conegudes com a despotisme il·lustrat.


Il·lustració: és un corrent filosòfic, polític i social europeu, que apareix a França, Regne Unit i Alemanya a finals del segle XVII. Els pensadors de la Il·lustració sostenien que la raó humana podia combatre l'ignorància, la superstició, la tirania i construir un món millor. L'expressió estètica d'aquest moviment intel·lectual es denominaria neoclàssicisme. La Il·lustració va tenir una gran influència en aspectes econòmics, polítics i socials.


Revolució Industrial

  • Conjunt de canvis econòmics, socials i tecnològics que es van produir a Gran Bretanya a mitjans del segle XVIII. Avanços tècnics, màquina de vapor. Aquesta revolució marca una ruptura en el curs de la història i transforma els éssers humans agricultors i ramaders en manipuladors de màquines accionades per energia.

Imperialisme

  • Expansió del propi territori a base de dominar altres països i formar unitats. La dominació pot ser territorial, cultural o econòmica o les tres. Causes: demogràfiques (creixement demogràfic), ideològiques (raça blanca), econòmiques (descens dels preus).


Primera Guerra Mundial

  • 1914-1919. Conflicte bèl·lic, anomenat Primera Guerra Mundial, començà amb un conflicte militar entre l'Imperi Austrohongarès i Sèrbia, especialment Alemanya va originar el conflicte. Declaració de guerra d'Àustria a Sèrbia el 28 de juliol. La majoria d'estats europeus entren en conflicte. Alemanya declara guerra a Rússia i França. Aliats: França, britànics, Sèrbia, Rússia, Itàlia contra l'Imperi Alemany, Austrohongarès, Turquia i Bulgària. Competència econòmica. Conseqüències: esclat de la revolució russa, canvi de sistema polític a Alemanya, apareixen nous estats (Polònia, Txèquia, Lituània, Letònia, Estònia...). 10 milions de morts. 1919 fi de la guerra.

Crac 1929

  • Representa la fallida del mercat de valors que va ocórrer a finals d'octubre de 1929. Començà el 24 d'octubre, fins al 29 d'octubre, quan el valor de les accions de la NYSE va caure de forma imparable, iniciant la Gran Depressió després del boom especulatiu dels anys 20.

Feixisme a Itàlia

  • Ideologia de caràcter dictatorial que es va desenvolupar a Itàlia després de la crisi social i econòmica, marcada per les compensacions aconseguides en finalitzar la Gran Guerra i la Gran Depressió. Va ser una de les respostes polítiques a la crisi capitalista dels anys 30 del segle XX.


Ascens de Hitler al poder

  • Al 1919 s'uneix com infiltrat al govern en el Partit Obrer Alemany, 1920, converteix el partit en Partit Nacional Socialista Obrer Alemany, 1921, pren control del partit i funda les Camises Pardes, 1923, intenta donar un cop d'estat contra Weimar i fracassa, 1924, és jutjat i sentenciat a 9 mesos de presó, durant els quals escriu Mein Kampf, 1925, renuncia a la ciutadania austríaca i consolida el poder del partit nazi, 1929, inicia la Gran Depressió i el discurs nacionalista, guanya més seguidors, 1931, el partit es converteix en la segona força política d'Alemanya, es torna ciutadà alemany, Hitler és nomenat canceller i el Reichstag és cremat, Hitler acusa els comunistes, suspèn garanties i drets civils, i instaura com Führer el Tercer Reich.


Segona Guerra Mundial

  • Conflicte bèl·lic que implica la majoria de nacions del món, també les grans potències. 2 aliances militars: Aliats i Potències de l'Eix. Causes: polítiques (debilitat de França i el Regne Unit, ascens i triomf del nazisme), econòmiques (pagament de reparacions als guanyadors de la Primera Guerra Mundial, crisi de 1929, paràlisi del comerç), socials (atur, pèrdua de salaris, desigualtats socials), militars (invasió de Polònia el 1939, reorganització de l'exèrcit alemany). Conseqüències: 50 milions de morts, desaparició de ciutats, vies, ponts..., Alemanya rendeix part dels territoris, i els aliats divideixen el seu territori en 4 zones. Berlín també va ser dividida en 4.

ONU

  • EUA i URSS noves potències mundials.

Entradas relacionadas: