L'Academicisme i la Teoria de l'Art al Segle XVII

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,39 KB

1. Quina era la missió de les acadèmies d'art al segle XVII?

Giorgio Vasari creia que per salvar l'art s'havien de crear acadèmies d'art, que servirien per ensenyar als artistes i a les persones la veritable regla de l'art. Al segle XVII neix l'Acadèmia del Disseny i, posteriorment, a França agafaran més importància i es crearan les acadèmies de l'art, on la seva missió serà ensenyar als artistes la veritable doctrina de l'art formulada al segle anterior.

2. Segons Bellori i altres teòrics del segle XVII, l'art del seu temps ha errat el camí. Quina és la recepta per a tornar-lo a encaminar?

Giovanni Pietro Bellori va ser un erudit eclesiàstic president de l'acadèmia romana i considera que s'ha perdut l'esperit renaixentista i necessita una nova orientació. El seu període el divideix en dues tendències i diu que estan equivocades: el naturalisme, que està marcat per regles, i el manierisme, que peca de ser independent a la natura. Davant d'això, Bellori pensa en un art ideal que superi el naturalisme, però buscant una perfecció superior a la de la natura, ja que hi ha una selecció de belleses naturals.

3. Segons Poussin, la pintura "és una imitació de tot el que hi ha sota el sol realitzada en línies i colors sobre una superfície i la seva finalitat és agradar". Comenta aquesta definició de pintura.

La primera part de la definició fa referència a la pintura com a imitació de tot el que hi ha, realitzada en línies i colors sobre una superfície i, fins aquí, no ens diu res de nou. Però, la segona part ens explica que la pintura està feta perquè ens agradi i, llavors, fem referència al món antic on la finalitat de l'orador era agradar, delectar i emocionar. Aquest triple objectiu de l'orador va esdevenir també per a les arts visuals. Per a Nicolas Poussin, la finalitat última de l'obra és que era creada per oferir plaer estètic.

4. Per què s'ha pogut definir com a art racionalista la concepció de l'art de Poussin?

Perquè, segons Poussin, la raó es troba en diferents manifestacions i es presenta clarament en el que anomena senzillesa. Per assolir aquest valor, el que cal és concentrar-se en l'essencial del relat i evitar el detall.

5. Què vol dir, per exemple, Le Brun, quan diu que el pintor ha de corregir la natura?

En la naturalesa es troba bellesa i també lletjor, però l'academicisme té com a objectiu últim assolir la perfecció (le beau idéal), per això es basa en una sèrie de normes. L'artista ha de saber realitzar la bellesa perfecta, reafirmant la superioritat de l'ideal sobre la realitat i, per tant, el fet de corregir la natura es refereix a millorar-la, seleccionar i centrar-se en les parts més belles i idealitzar aquelles parts que no ho són.

6. Per què la idea de regla és tan important per a l'academicisme?

La idea de regla és important per a l'academicisme perquè és allò en què es fonamenta. Les regles es consideren l'encarnació de la raó i, dins de l'academicisme, tenien un valor absolut, ja que es consideraven l'única manera d'assolir la perfecció. L'art, igual que la natura, està sotmès a determinats principis i l'academicisme busca ensenyar aquests principis o regles perquè només les regles asseguren la troballa de la veritat o perfecció.

Entradas relacionadas: