Acolliment d'urgència i diagnòstic: tipus i principis
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,45 KB
Acolliment d'urgència i diagnòstic
Té lloc mentre es valora la situació de l'infant i l'evolució de la seva família i, en conseqüència, s'estableix quina és la millor opció per al futur del nen o la nena. Els infants acollits solen ser nadons o menors de sis anys. Són acolliments que tenen una durada mitjana de sis mesos.
Acolliment de curta durada
Es tracta que en un termini d'uns dos anys l'infant acollit pugui tornar a conviure amb la seva família d'origen.
Acolliment de llarga durada o permanent
L'infant és acollit per una família mentre la seva família d'origen supera una situació que, normalment, requereix un temps més llarg de recuperació, més de dos anys o fins a la majoria d'edat.
Acolliment de necessitats especials
L'acollit té unes necessitats especials a causa de l'edat o d'unes discapacitats físiques, psíquiques i/o sensorials.
Rebre un infant durant els caps de setmana i les vacances
Viuen en un CRAE i complementen el seu procés educatiu amb un model de relació afectiva diferent, com pot ser una família. Solen ser infants a partir de nou anys. L'objectiu d'aquesta col·laboració no és l'acolliment.
Acolliment en unitat convencional d'acció educativa (UCAE)
Germans o infants amb necessitats especials que seran acollits per famílies amb formació i experiència en matèria d'infància i adolescència, d'entre zero i divuit anys. La família acollidora ha de tenir experiència i formació en l'àmbit de la infància i l'adolescència, així com alta disponibilitat per obtenir una quantitat econòmica similar a un sou de titulat de grau mig.
Principis
Actuar amb infants: supremacia de l'interès del infant o adolescent, manteniment del infant o adolescent en el mitjà familiar d'origen o família extensa, tret que no sigui convenient per al seu interès. La seva integració familiar i social. La prevenció de totes aquelles situacions que poden perjudicar el seu desenvolupament personal. Caràcter col·legiat i interdisciplinari en l'adopció de mesures.
Necessitats bàsiques
Físiques: roba, descans, activitat física, atenció mèdica i protecció davant perills reals. De creixement físic: exercitar funcions físiques i mentals. D'afecte, aprovació, amor i seguretat en les relacions, i oportunitat de relacionar-se amb els altres. De noves experiències de relació amb l'entorn i resoldre problemes interaccions socials, guanyant responsabilitat de forma progressiva. De disciplina i control segons l'edat, tenir guia i orientació a les conductes. De guanyar participació i autonomia progressiva a la seva vida i tot allò que li afecti.
Orígens
Després de la Segona Guerra Mundial, milers d'infants van quedar orfes i sense casa, especialment a Europa. Aquesta situació va fer sorgir organismes de protecció per reduir els efectes de la situació caòtica de la postguerra i reconèixer, defensar i vetllar pels drets dels infants.
UNESCO: Garantir que tothom tingui accés a educació de qualitat al llarg de tota la vida, amb prioritat per Àfrica i el gènere. Proporciona un marc legal que els governs han d'aplicar a nivell nacional. Informar sobre la situació de l'educació al món. Suport a polítiques educatives per promoure l'atenció a la infància d'una manera integrada (Sanitat, Educació i Serveis socials) i el desenvolupament global del benestar de l'infant (Biopsicosocial).
UNICEF: Fons de les Nacions Unides per la infància. Creat per atendre a milions d'infants europeus que van quedar desemparats en acabar la Segona Guerra Mundial. Objectiu: Salvar, protegir i impulsar els drets de la infància. Impulsen programes com: l'atenció a la infància preescolar; atenció a dones embarassades; lluita contra malalties i la fam.
OMEP: Promoure l'educació dels nens i nenes des del naixement i treballar per garantir el benestar, la salut i un correcte desenvolupament (en l'àmbit familiar, institucions i comunitat). Entitat consultiva de la... i consell d'Europa, reuneix molts professionals que informen i estudien; pedagogs, psicòlegs, advocats, educadors. Ofereix recursos educatius i investigacions relacionats amb l'educació infantil, les famílies i els professionals.
ONG: Entitats de caràcter privat, sense ànim de lucre, independents dels governs i dels organismes internacionals. Missió de denunciar les causes de violació dels drets, modificar aquesta realitat injusta i de sensibilitzar la població. No busquen reemplaçar els estats i els organismes internacionals, sinó atendre les necessitats de la població que ho necessita. Jurídicament tenen diferents formes: associació, fundació. Finança: subvencions públiques, quotes de socis, donacions, venda de productes, celebració d'esdeveniments, empreses patrocinadores, fundacions.
DEC: Document que enumera una sèrie de drets però no implica compromís, és a dir, no és jurídicament vinculant, per tant, els estats no estan obligats a respectar-los. Document d'acord entre estats, per aquest motiu té força jurídica i és de compliment obligatori, aquesta sí té caràcter vinculant. La Convenció sobre els Drets de l'Infant al 1989 va suposar un canvi important, ja que tots els estats signants van adquirir el compromís de compliment. 4B: No discriminació, interès superior de l'infant, dret a la vida, supervisió del desenvolupament, participació.