L'Acte Didàctic: Elements, Característiques i Contextualització
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,38 KB
L'Acte Didàctic
L'acte didàctic es defineix com l'activitat que posa en relació a qui ensenya i qui aprèn. Aquesta relació didàctica de caràcter bipolar exigeix una comunicació bidireccional:
- Relació o comunicació interpersonal entre qui ensenya i qui aprèn.
- Acte intencional i dinàmic per part del docent i del discent.
- Acte que té com a finalitat aconseguir els objectius de l'ensenyament-aprenentatge.
Característiques de l'Acte Didàctic
- Punt de vista social: comunicació entre dues persones. L'autodidactisme és una utopia, ja que un ésser humà es desenvolupa des del naixement a través de la interacció social. Tot i que pot haver-hi un estímul automàtic d'una màquina, darrere d'aquesta màquina hi ha la mà d'un subjecte.
- Funcional: acte coordinat i connectat entre dues persones, on els mètodes actius fomenten l'activitat tant en el discent com en el docent.
- Psíquic: acte intencionat i conscient.
Elements de l'Acte Didàctic
- Docent: agent que ensenya. Les seves funcions són: diagnosticar les necessitats, preparar les classes, buscar i preparar materials, motivar l'alumnat, centrar la docència en l'estudiant considerant la diversitat i mantenint l'ordre, avaluar, oferir tutoria i exemple, investigar dins l'aula, afavorir un desenvolupament professional i col·laborar en la gestió del centre.
- Discent: individu que aprèn. El discent pot ser considerat com: un ésser aïllat, un individu dins de l'aula, un individu diferenciat però formant part d'un grup, i un ésser col·lectiu que ha de rebre formació en valors vinculats a la societat. En el procés d'aprenentatge, s'ha de tenir en compte: la maduresa de l'alumne, la motivació (extrínseca o intrínseca), les actituds, l'autoconcepte i l'autoestima.
- Contingut o material: allò que el docent comparteix amb qui aprèn, o continguts del currículum definits com el conjunt de formes, cultures i sabers seleccionats per formar part de les diferents àrees curriculars. La selecció dels continguts ha de tenir en compte criteris d'exemplaritat, utilitat, representativitat, durabilitat, significació epistemològica, consens i cultural. Àrees del currículum: Àmbit de llengües, coneixement del medi natural i social, educació artística, educació física, matemàtiques, educació ciutadana i drets humans.
- Context d'aprenentatge: l'acte didàctic pot tenir diferents característiques en funció del context on es desenvolupa.
- Ensenyament formal: aquell que posseeix les coordenades bàsiques d'intencionalitat i sistematització, determinat per una sèrie de requisits i normatives.
- Ensenyament no formal: amb una normativa menys rígida, fa referència a les activitats de caràcter opcional i complementari organitzades per escoles, ludoteques, etc.
- Ensenyament informal: fa referència als coneixements, habilitats i actituds que la persona adquireix a través de les experiències quotidianes i de la seva relació amb el medi.
- Estratègies metodològiques: la tècnica o tècniques que el docent utilitzarà per aconseguir allò que pretén ensenyar. És important adaptar-les al context i a l'alumnat.