Actors i Organitzacions Internacionals: Poder i Influència Global
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3 KB
Actors Internacionals
Potències Econòmiques i Militars
Estats Units: Actua com a primera potència econòmica i militar. Intervenen a les àrees que consideren proveïdores de productes energètics o com a aliats econòmics.
Unió Europea i Japó-Corea del Sud: Tenen gran potència econòmica, però no tenen pes diplomàtic ni poder militar. Mantenen aliances amb els Estats Units i relacions amb els països que proveeixen productes energètics.
Potències Emergents
Rússia: Té interès de retornar a intervenir a escala mundial i recuperar el seu poder sobre els països de l'antiga URSS, a l'Europa oriental i a l'Àsia Central. La seva influència es veu afavorida per la seva reserva energètica de combustibles fòssils.
Xina: Creixent influència sobre l'Àfrica, Amèrica del Sud i altres països. Experimenta un gran creixement econòmic i esdevé un competidor dels Estats Units.
Motivacions per a la Cooperació Internacional
Polítiques: (G7, ONU) Els estats busquen la cooperació política i l'ajuda mútua.
Ideològiques i culturals: (ONU) Col·laborar en aspectes culturals.
Seguretat: (OTAN) Formar aliances militars i de defensa mútua.
Econòmiques: (G20, OMC) Facilitar la col·laboració i els intercanvis econòmics.
Organitzacions Internacionals
Organitzacions Mundials
Organització de les Nacions Unides (ONU) (1945): Per mantenir la pau, promoure la cooperació econòmica, cultural, social i humanitària, garantir la seguretat dels estats d'acord amb els principis d'igualtat i autodeterminació i vetllar pel respecte dels drets humans. Integrada per sis organismes principals, que actuen de manera coordinada, però tracten aspectes diferents de les relacions econòmiques, socials, polítiques i culturals internacionals.
Organització Mundial del Comerç (OMC) (1995): És l'únic organisme internacional que s'ocupa de les normes que ordenen el comerç entre els diversos estats del món.
Organitzacions Supraregionals
Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN): Aliança militar per a la defensa mútua.
Organitzacions Regionals
La Unió Europea (UE): Organització regional amb objectius polítics, econòmics i socials.
Exemples d'Organitzacions Internacionals
Grup dels Set (G7) (1973): Cada any s'organitza una reunió de caps d'estat per tractar temes econòmics i polítics d'àmbit internacional. Canadà, França, Alemanya, Japó, Itàlia, Estats Units i Regne Unit.
Grup dels Vint (G20) (1999): Es va crear com a fòrum de cooperació i consulta de temes relacionats amb el sistema financer internacional. Promou la discussió entre els estats desenvolupats i emergents de temes sobre l'estabilitat financera mundial.