Adhesió a la UE i institucions principals
Enviado por Adri_Stark y clasificado en Derecho
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,45 KB
Criteris d'adhesió:
Per accedir a la UE, els candidats estat membre han de complir amb els criteris de Copenhaguen de 1993.
Criteri polític:
Els candidats han de ser democràcies amb un sistema de divisió de poders i que respectin a les minories culturals o religioses i que respectin els drets humans.
Criteris econòmics:
Els candidats han de tenir una economia de mercat capitalista que segueixi les directrius dels altres estats membres.
Cabal comunitari:
Els candidats s'han de comprometre a acceptar acords i directrius prèvies de la unió com lleis i acords econòmics existents. Des de la seva creació al 1958 hi ha hagut diferents ampliacions on destaca: al 1973 Gran Bretanya, Irlanda i Dinamarca, al 1986 Espanya i Portugal, al 1990 RDA (Alemanya) i al 2013 Croàcia.
Institucions principals:
Parlament Europeu:
Es tracta d'un òrgan legislatiu format per 751 parlamentaris que són escollits per sufragi directe (amb eleccions) que celebren un cop cada 5 anys. En l'actualitat el seu president és Antoni Tajani.
Comissió Europea:
És l'òrgan executiu de la unió i l'encarregat de proposar i aplicar la legislació comunitària. A més, s'encarrega d'elaborar el pressupost i també negociar acords internacionals en nom de la UE. El seu president és Joan Clot. El president és escollit pel parlament.
Consell de la UE:
Està format pels ministres dels estats membres i s'encarrega de coordinar les seves polítiques. És, juntament amb el parlament, el principal òrgan legislatiu i també s'encarrega d'aprovar els pressupostos.
Tractat de Lisboa:
Es va fer amb l'objectiu de fer una unió europea més democràtica i eficaç per afrontar els problemes de caire mundial. D'una banda li va atorgar al parlament europeu més poder i va abolir la distribució de competències entre estats membres i parlament.
Política regional de la UE:
Existeixen 2 fons: Fons Europeu de Desenvolupament Regional: Any 1975. L'objectiu és, amb ajudes econòmiques, ajudar a les empreses per construir i invertir. Fons Social Europeu: Any 1958. L'objectiu és finançar activitats de formació que facilitin la inserció laboral d'autorats. Fons Cohesió: Any 1994. L'objectiu és reforçar la cohesió econòmica, social i territorial de la UE amb sostenibilitat. Entre 2004-2020 proporciona finançaments a 15 membres.