Adolescència: Guia Completa de Canvis Físics, Sexuals i Socials

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,11 KB

L'Adolescència: Definició i Etapes Clau

L'element inicial que defineix l'adolescència és la pubertat, entesa com els canvis fisiològics que fan possible que una persona pugui tenir fills. El final de l'adolescència arriba en el moment en què una persona assoleix una maduresa emocional i social que li permet desenvolupar-se dins l'anomenada vida adulta.

Un Cos Nou: Canvis Físics i Desenvolupament

Durant l'adolescència es produeixen grans canvis físics. Aquests canvis estan regulats pel sistema hormonal. Els canvis són diferents per als nois i les noies.

Canvis Físics en Noies

  • Creixement dels pits.
  • Creixement sobtat de l'alçada.
  • Aparició de la primera menstruació.

Canvis Físics en Nois

  • Creixement del penis.
  • Augment de l'alçada, del pes i de la musculatura.
  • Capacitat d'ejacular esperma.

Augmenta la preocupació per l'aparença física i per l'aspecte exterior. L'adolescent es troba en un cos nou i ha d'aprendre a redefinir qui és i a trobar una aparença externa que el faci sentir-se segur.

El Descobriment d'una Nova Sexualitat

La pubertat suposa l'arribada a la maduresa sexual.

L'adolescència és un període de descobriment i aprenentatge de conductes sexuals que s'estabilitzaran en l'edat adulta. Segons la psicoanàlisi, l'adolescència significa la maduració sexual d'una persona. Anna Freud creu que l'adolescent està preparat per a resoldre els conflictes de la seva sexualitat gràcies al seu nivell intel·lectual i a la seva capacitat d'autocontrol. La resolució d'aquests conflictes depèn de factors específics:

  • La força dels impulsos de l'allò.
  • El grau de desenvolupament del jo i del superjò.
  • Rendiment dels mecanismes de defensa.

Nous i Vells Amics: El Rol de les Relacions Socials

Els adolescents es valen dels amics per a formar-se com a persones. Els serveix per:

  • Ajudar a descobrir la pròpia identitat: Amb els amics es proven diverses conductes i es veu quines funcionen i quines no; a més, ser acceptat i valorat pel grup afavoreix l'autoestima i ajuda l'adolescent a saber qui és.
  • Seguretat i estabilitat: L'adolescent aprèn a compartir, relacionar-se, cedir, donar, ajudar i rebre en un ambient d'iguals, i també a obeir les regles del grup sense que això comporti renunciar als criteris propis.

El grup és un organisme viu que té la seva dinàmica interna, els seus líders i els seus conflictes, i també és un grup de pressió emocional sobre l'adolescent.

L'altre àmbit de la relació de l'adolescent és l'amic íntim. Amb l'amic íntim es comparteixen espais personals i d'intimitat com no es fa amb cap altra persona. Compleixen el paper de mirall mutu, on l'adolescent es contempla per afinar la seva personalitat. Suposen una espècie de competència per als pares, perquè l'adolescent valora més el seu amic íntim que els pares en determinats temes.

Entradas relacionadas: