Agenda 21 i Desenvolupament Sostenible: Guia Completa
Clasificado en Tecnología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,97 KB
L'Agenda 21 i el Desenvolupament Sostenible
L'Agenda 21 és un programa de les Nacions Unides que fa referència al desenvolupament sostenible. Va ser aprovada a la Cimera de la Terra (1992) celebrada a Rio de Janeiro per més de 178 governs. El 1997, 5 anys després de la Cimera de la Terra, es va celebrar una altra conferència per estudiar l'evolució a l'hora de posar en pràctica l'Agenda 21. L'Agenda 21 diu que amb l'educació es podrà canviar tot.
Desenvolupament Sostenible
Formulada el 1987 en el marc de l'Informe de la Comissió Brundtland, diu així: És el desenvolupament que satisfà les necessitats de les persones sense comprometre la capacitat de les generacions futures per satisfer les seves.
Medi Ambient
En la conferència de Nacions Unides sobre el medi ambient Estocolm 1972, es va definir com un conjunt de components fisicoquímics, biològics i socials que poden causar un efecte sobre els éssers vius.
Eutrofització
És una forma de contaminació de l'aigua que es produeix amb l'abocament de fosfats, nitrogen o sofre. Aquestes substàncies són, de fet, nutrients per a determinades algues planctòniques, cosa que fa que creixin de forma desmesurada fins a formar una capa que cobreix tota la superfície de l'aigua, impedint que la llum arribi a les capes més profundes i, per tant, el desenvolupament de la vida en aquest ecosistema. A més, en morir, aquestes algues cauen al fons i la seva descomposició pot deixar l'aigua sense oxigen. Resultat: una aigua morta.
Biocombustibles
S'anomena qualsevol mena de combustible derivat de matèria orgànica (blat de moro, canya de sucre, olis vegetals o fems). Aquests combustibles poden substituir part del consum de combustibles fòssils tradicionals, cosa que els converteix, per a molts, en una font neta d'energia. Per a d'altres, no obstant això, comporten un impacte negatiu: d'una banda, la seva utilització ha conduït països subdesenvolupats a destruir les seves selves per conrear-les; de l'altra, la seva producció entra en competència amb la dels mateixos productes per al seu ús alimentari.
Energies Verdes
Permeten obtenir energia però reduint l'impacte ambiental.
- E. Solar: capta la radiació solar a través de plafons i la transforma en calor que, al seu torn, es converteix en energia.
- E. Eòlica: utilitza la força de l'aire per moure molins i generar, d'aquesta manera, energia.
- E. Mareomotriu: utilitza l'energia produïda pel moviment continu de l'onatge marítim.
- E. Geotèrmica: aprofita l'aigua calenta que sorgeix en les zones geològicament actives.