L'Al·legoria de la Caverna de Plató: Món Sensible i Intel·ligible

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,8 KB

L'Al·legoria de la Caverna de Plató

Plató, a través de l'al·legoria de la caverna, compara la situació dels presoners i el món exterior amb el comportament humà.

El Món Sensible i els Presoners

Diu que dintre d'una caverna (el món sensible), on regna la foscor i la ignorància, hi ha uns presoners lligats pel seu propi cos (les cadenes), ja que aquest els obstaculitza en el seu camí cap a la veritable saviesa. De manera que només veuen el mur que tenen davant.

En aquest món sensible hi ha les coses materials que són canviants, temporals i sensibles. Es poden conèixer a través de dos nivells de coneixement:

Nivells de Coneixement Sensible

  • La imaginació (*eikasia*), que és el coneixement superficial de les coses materials basat en el que "semblen ser" en les seves aparences (les ombres a les parets de la caverna).
  • La creença (*pistis*), que és el coneixement basat en l'experiència de les coses materials (els objectes projectats a les parets de la caverna), una imitació de les idees.

Com que els presoners tan sols poden veure les coses que els hi projecten, al final s'ho acaben creient, ja que creuen que la veritat és la que els estan ensenyant, sense adonar-se que la veritat és molt més que les falses aparences.

L'Ascensió cap al Món Intel·ligible

Només aquells que raonen i pensen (els filòsofs) poden arribar a tocar el món intel·ligible, ja que per mitjà de la raó poden arribar a l'ascensió de l'ànima, un procés lligat a l'educació.

L'home s'haurà d'acostumar a poc a poc a la llum de fora, que representa la il·luminació del camí cap al món intel·ligible.

El Món de les Idees i Episteme

En aquest món real o ideal, hi ha les idees, que són les essències eternes, immaterials, immutables, absolutes i intel·ligibles de les coses. Es poden conèixer a través de la ciència (*episteme*) en dos nivells:

  • Segons el pensament discursiu (*dianoia*), que és el saber matemàtic i simbolitza el reflex dels objectes a l'aigua.
  • Si entenem les idees directament (*noesi*), que representen els objectes de l'exterior.

La Idea Suprema: El Bé

La finalitat màxima de la *noesi* és el coneixement de la Idea suprema, és a dir, el coneixement de la Idea de Bé, que fa visibles totes les coses (com el Sol). És la més difícil de reconèixer, ja que per culpa de les falses aparences ens creiem coses que no són veritat.

El Retorn del Filòsof

El filòsof, quan coneix la veritable saviesa, intenta convèncer els captius d'aquesta veritat, però és rebutjat perquè no accepten els seus ensenyaments.

Entradas relacionadas: