Amputacions, artritis, esclerosi múltiple i altres malalties neuromusculars
Clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,14 KB
Amputacions
-pèrdua total o parcial d'una extremitat.
Causes:
Congènites: falta de formació embrionària. Traumàtiques. Vasculars: diabetis. Tumorals: tumors primaris o metàstasi. 60% vascular, 30% traumàtic, 10% altres.
Pròtesis: Substitució de la pèrdua de l'extremitat. Tenen diferents mecanismes d'acció i poden ser mecàniques, elèctriques o d'altres més sofisticades. S'utilitzen per executar una funció o bé per qüestions estètiques.
Artritis
Ar. reumatoidea:
Afecció inflamatoria dels teixits que envolten les articulacions. Evoluciona de forma progressiva per crisis repetides cap a una extensió general i simètrica. Afecta principalment als tendons i articulacions. Força freqüent a les dones. Apareix entre els 35 i 55 anys.
Artritis crònica juvenil:
Variant de l'artritis reumatoidea. Comença abans dels 16 anys. Es desenvolupa a base de brots. Durant el període de brots el rèpos ha de ser absolut.
Esclerosi múltiple
Afectació neuromuscular d'origen desconegut. Afecta a baines de mielina que recobreixen les fibres nervioses encarregades de transmetre al cervell i a la medul·la espinal totes les sensacions. Actua per brots. Sol aparèixer en la 2ª etapa de la vida, major afectat dones.
Símptomes:
Debilitat muscular en els membres inferiors. Formigueig cara, braços, cames i tronc. Falta de coordinació en els moviments. Pèrdua de l'equilibri. Espasticitat o rigidesa muscular. Problemes d'inestabilitat alhora de caminar.
Problemes afegits:
Problemes en la visió. Ceguera passatgera. Espasmes rítmics, involuntaris i ràpids dels ulls. Vertígens. Alteracions de la parla. Incontinència urinària.
Esclerosi lateral amiotròfica (ELA)
Afecta a les conduccions nervioses de les columnes laterals de la medul·la espinal, es va produint una paràlisi muscular progressiva. Primer es perd força a les mans i a continuació tota la musculatura es debilita i inclús es dificulta la parla, produint una discapacitat greu amb elevat grau de dependència que desemboca en la mort per causes generalment respiratòries. Lleugerament més freqüent en homes i es produeix en l'etapa adulta, entre els 40 i 70 anys.
Fibromiàlgia
Malaltia reumatològica, dolor crònic generalitzat durant més de 3 mesos. Dolor en l'aparell locomotor. Pot manifestar-se a qualsevol edat, més prevalent en edat mitjana i la causa més freqüent de dolor muscoesquelètic.
Causes:
Es desconeixen, pensen per una alteració de determinats neurotransmissors del sistema nerviós.
Símptomes:
Dolor muscular (mialgia), fatiga i cansament, rigidesa, trastorns del son, deteriorament cognitiu, ansietat i depressió, intestí irritable.
No hi ha mesures preventives ni tractaments curatius.
3 aspectes fundamentals:
Farmacològic, Esport, Teràpies psicològiques.
CREDA (centre de recursos per a deficients auditius).
Av. de l'audició
Proves audiològiques: objectius (ortoscòpia, timpanometria) i subjectives (audiometria).